Υψηλότερη, κατά τρεις με τέσσερις βαθμούς, είναι η θερμοκρασία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης σε σχέση με την περιφέρεια, όπως προκύπτει από μετρήσεις του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.


Η απόκλιση αυτή, μάλιστα, θεωρείται ιδιαίτερα μεγάλη, τη στιγμή που όταν γίνεται λόγος για την κλιματική αλλαγή, η τελευταία επιφέρει αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη κατά μισό βαθμό μέσα σε δεκαετίες.

Τα παραπάνω είχε επισημάνει στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και πρόεδρος του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Νικόλαος Καλογήρου, με αφορμή εκδήλωση με θέμα «Βιώσιμη πόλη και περιβάλλον» που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο μήνα στο Ίδρυμα Μελετών Χερσονήσου του Αίμου (ΙΜΧΑ). 

Ο κ. Καλογήρου διευκρινίζει ότι η κατάσταση είναι αναστρέψιμη, αρκεί να υπάρχουν παρεμβάσεις σε επίπεδο σχεδιασμού, χρήσης των κατάλληλων υλικών και φυτεύσεων. 

Ενδεικτικά αναφέρει ότι σε συνθήκες εξωτερικής θερμοκρασίας περιβάλλοντος της τάξης των 35 βαθμών Κελσίου, αν χτυπά ο ήλιος την άσφαλτο αρκετή ώρα μπορεί η θερμοκρασία της να φτάσει τους 60 με 70 βαθμούς, ενώ αντίστοιχα η θερμοκρασία στο γρασίδι δεν υπερβαίνει τους 30 βαθμούς λόγω της υγρασίας του εδάφους.