Λαγκάρντ: Προτεραιότητα η βιωσιμότητα του χρέουςΟι διαπραγματεύσεις για την Ελλάδα συνεχίζονται, διαβεβαίωσε η διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, σε συνέντευξή της στην τηλεόραση του Bloomberg, προσθέτοντας ότι οι στόχοι του προγράμματος παραμένουν ίδιοι.     


«Συνεχίζουμε να εστιάζουμε στη διευθέτηση του ελληνικής κρίσης, διαπραγματευόμενοι με καλή πίστη» επισήμανε στη συνέχεια, κάνοντας έμμεση αναφορά στις αποκαλύψεις των WikiLeaks, οι οποίες έχουν οξύνει τις σχέσεις Αθήνας - Ουάσιγκτον.

Όσον αφορά το ελληνικό χρέος, κατέστησε σαφές ότι η βιωσιμότητά του παραμένει σε προτεραιότητα.  

«Στόχος μας είναι η αποκατάσταση της ελληνικής ανταγωνιστικότητας, εντός ενός πλαισίου διασφάλισης της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους» σημείωσε ενδεικτικά, η κ. Λαγκάρντ.

Ερωτηθείσα για την πρόθεση του ΔΝΤ να συναινέσει σε χαμηλότερους δημοσιονομικούς στόχους, απάντησε ότι «όλα θα πρέπει να υπολογιστούν».   

Ειδική μνεία έκανε και στο ζήτημα του Brexit, τονίζοντας ότι η πιθανότητα εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε. αποτελεί μία από τις προκλήσεις της παγκόσμιας οικονομίας.

Σχετικά με την παγκόσμια οικονομία, παραδέχθηκε ότι υπάρχει χαμηλός πληθωρισμός, υψηλό χρέος και μεγάλη ανεργία, γεγονός που επιτάσσει την «ενεργοποίηση» μίας τριμερούς αντιμετώπισης του προβλήματος, η οποία θα απαρτίζεται από διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, δημοσιονομικές πολιτικές και νομισματικά μέτρα.

Κάνοντας ειδική μνεία στην Ευρωζώνη, η Λαγκάρντ ζήτησε την παροχή φορολογικών κινήτρων προκειμένου να τονωθούν οι ερευνητικές και αναπτυξιακές επενδύσεις, ενώ απηύθυνε έκκληση για αύξηση των δημόσιων δαπανών.Ωστόσο, για τις ευρωπαϊκές χώρες με υψηλό κόστος δανεισμού και μεγάλο δημόσιο χρέος, αξίωσε τη συνέχιση της δημοσιονομικής προσαρμογής.

Σχόλια