Επεισόδια ξέσπασαν το μεσημέρι στην Ειδομένη. Πρόσφυγες και μετανάστες, παρακινούμενοι από φωτοτυπημένη προκήρυξη που κυκλοφόρησε χθες, προσπάθησαν να περάσουν
στα Σκόπια και οι Σκοπιανοί αστυνομικοί τους απέκρουσαν με δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου λάμψης.


Όπως αναφέρουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, πολλοί πρόσφυγες κατέφυγαν στα ιατρεία του καταυλισμού με αναπνευστικά προβλήματα.

Όλα άρχισαν όταν όταν πενταμελής αντιπροσωπεία των προσφύγων κινήθηκε προς τον φράκτη, στην πλευρά των Σκοπίων και επιχείρησε να διαπραγματευτεί με τις αστυνομικές αρχές της γειτονικής χώρας, προκειμένου να τους επιτραπεί να περάσουν τα σύνορα και να συνεχίσουν το ταξίδι τους. Οι Σκοπιανοί αδιαφόρησαν και τότε, περίπου 500 πρόσφυγες κινήθηκαν προς τον φράκτη, με τους αστυνομικούς της γειτονικής χώρας να ρίχνουν δακρυγόνα και τους πρόσφυγες και μετανάστες να πετούν πέτρες.

Είχε προηγηθεί συγκέντρωση προσφύγων και μεταναστών στη σιδηροδρομική γραμμή, όπως τους καλούσε να κάνουν νέο φυλλάδιο, στην αραβική γλώσσα, που κυκλοφόρησε χθες. Επίσης, δεκάδες έφταναν στον καταυλισμό, από άλλα κοντινά κέντρα φιλοξενίας, προφανώς έχοντας πιστέψει στην ίδια σπέκουλα.