Φθίνουν τα νούμερα που αφορούν το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, αφού και ο ΟΛΘ Α.Ε. δε θα μπορούσε να ξεφύγει από τη γενική οικονομική κατάσταση.

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε, σήμερα, ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΘ Α.Ε., Δημήτρης Μακρής, παραδέχτηκε πως ο κύκλος εργασιών για το 2015 ήταν μειωμένος κατά 4 εκ. €, σε σχέση με αυτόν του 2014.

Επίσης, τα κέρδη του ΟΛΘ Α.Ε. περιορίστηκαν, για το ίδιο χρονικό διάστημα στα 17,9 εκ. €, ενώ τα ταμειακά διαθέσιμα του Οργανισμού στα 66 εκ. €.

Όπως εξήγησε ο ίδιος "η μείωση οφείλεται στην υποχώρηση της αγοράς μεταλλευμάτων", που επέλεγε το λιμάνι της Θεσσαλονίκης. "Δεν έφυγαν τα φορτία για αλλού. Απλά, δεν υπάρχουν", είπε χαρακτηριστικά.

Πάντως, ο ΟΛΘ έδωσε, στην τελευταία τριετία, μερίσματα 75 εκ € στους μετόχους (βασικός μέτοχος είναι, προς το παρόν, το Ελληνικό Δημόσιο).

Ο κ. Μακρής, αναφερόμενος στην ιδιωτικοποίηση του ΟΛΘ Α.Ε. μέσω της εκχώρησης του 67% των μετοχών από το ΤΑΙΠΕΔ, ανακοίνωσε πως ο προγραμματισμός του ταμείου λαμβάνει παράταση τριών μηνών για την υποβολή των προσφορών. "Με βάση την εικόνα που έχω, οι προσφορές θα υποβληθούν τον Ιούλιο του 2016", είπε κι επανέλαβε πως "από τους οκτώ ενδιαφερόμενους, οι τέσσερις επαναβεβαίωσαν το ενδιαφέρον τους", χωρίς να κατονομάσει τα επενδυτικά αυτά σχήματα.

Είπε, ακόμη, πως κατατέθηκε αναπτυξιακό πλάνο(Bussiness Plan) ύψους 309 εκ ευρώ για τα επόμενα πέντε χρόνια, το οποίο, ουσιαστικά, προβλέπει την επέκταση της 6ης Προβλήτας, ώστε να μπορεί να υποδεχτεί πλοία με μεγαλύτερο τονάζ. Μάλιστα, για τον τρέχοντα χρόνο προβλέπονται επενδύσεις ύψους 15 εκ. € (τα 8 εκ. θα διατεθούν για την αγορά δύο γερανών, τα 2 εκ. για την υπηρεσία εξαγωγής εγχώριων εμπορευματοκιβωτίων και τα υπόλοιπα για συντήρηση των εγκαταστάσεων) για να είναι έτοιμος ο ΟΛΘ να ανταπεξέλθει όσο κι αν καθυστερήσει η ιδιωτικοποίηση.

Όσον αφορά τον Α Προβλήτα, τον οποίο διεκδικεί ο δήμος Θεσσαλονίκης, δεν στάθηκε στο πλευρό του δημάρχου. Αντιθέτως, υπογράμμισε: "Εμείς είμαστε εδώ για να προασπίζουμε τα συμφέροντα των μετόχων και του Ελληνικού Δημοσίου και όχι για να πούμε ποιος θα πάρει τον Α Προβλήτα, που έχει -εκτός των άλλων- και λιμενικές υπηρεσίες" (σ.σ. ο Γιάννης Μπουτάρης υποστήριξε στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο πως στον Α Προβλήτα δεν υπάρχουν λιμενικές υπηρεσίες).

Τέλος, αναφερόμενος στους εργαζόμενους που αντιδρούν στην ιδιωτικοποίηση, είπε πως "η διοίκηση έχει ανοίξει το διάλογο, όμως η κατάσταση είναι οριακή", παραδεχόμενος πως ήδη, πλοία άρχισαν να φεύγουν από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, επιλέγοντας άλλα λιμάνια της περιοχής, όπως αυτό του Δυρραχείου. Προανήγγειλε, δε, προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ, που θα είναι οι πρώτες από το 2007.