Με μία σταγόνα αίμα και ένα υπερσύγχρονο μηχάνημα, καρδιολόγος στη Θεσσαλονίκη, μπορεί να μετρήσει τα επίπεδα του οξειδωτικού στρες στον οργανισμό, το οποίο προκαλεί σειρά από σοβαρές ασθένειες,
όπως η αθηρωμάτωση, που ευθύνεται για καρδιαγγειακές παθήσεις, καρκίνο και Αλτσχάιμερ.

Η γιατρός και διευθύντρια της ομάδας Νανοϊατρικής του ΑΠΘ Βαρβάρα Καραγκιοζάκη με ένα φασματοφωτόμετρο και μία σταγόνα αίματος μπορεί να μετρήσει με ακρίβεια τα επίπεδα του οξειδωτικού στρες σε ένα παιδί, αλλά και σε έναν ενήλικα και να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της αθηρωμάτωσης ή άλλης ασθένειας, δίνοντας εξατομικευμένη διατροφή (στους ενηλίκους χορηγούνται αντιοξειδωτικά σκευάσματα βιταμινών).

«Το οξυγόνο μέσω της αναπνοής εισέρχεται στον οργανισμό και μεταφέρεται στα κύτταρα, όπου χρησιμοποιείται σε ποσοστό 95% για την παραγωγή ενέργειας. Το υπόλοιπο ποσοστό προκαλεί τη δημιουργία των ελεύθερων ριζών, οι οποίες πρέπει να πούμε ότι είναι απαραίτητες για τον οργανισμό μας, είναι μέρος του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Ωστόσο η περισσεία των ελεύθερων ριζών και η έλλειψη αντιοξειδωτικών συστατικών του οργανισμού που δεν μπορούν να δεσμεύσουν τις πλεονάζουσες ελεύθερες ρίζες, ορίζεται ως οξειδωτικό στρες. Κάθε κύτταρο δέχεται καθημερινά χιλιάδες επιθέσεις ελεύθερων ριζών, που οδηγούν στην πρόωρη γήρανση και στην ανάπτυξη των προαναφερθέντων παθήσεων» εξηγεί

Το οξειδωτικό στρες εμφανίζεται όταν ο οργανισμός βρεθεί κάτω από ορισμένες συνθήκες όπως το κάπνισμα, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, το άγχος και το ψυχολογικό στρες, η ρύπανση της ατμόσφαιρας και των τροφίμων από χημικά λιπάσματα, οι φτωχές σε αντιοξειδωτικά τροφές…

Η εκτίμηση του οξειδωτικού στρες, της αντιοξειδωτικής ικανότητας του οργανισμού αλλά και η αξιολόγηση των αποτελεσμάτων της συγκεκριμένης εξέτασης δίνει τη δυνατότητα στο γιατρό να οργανώσει την άμυνα του οργανισμού μας …χτίζοντας την «πανοπλία» μας. Οι τροφές πάντως που είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά είναι τα βατόμουρα, τα σμέουρα. Επίσης η κατανάλωση φρούτων , λαχανικών, προϊόντων ολικής αλέσεως, η επαρκής ενυδάτωση του οργανισμού, η κατανάλωση αρωματικών βοτάνων και ειδικών καρυκευμάτων στα φαγητά και το άφθονο λεμόνι στις σαλάτες είναι μερικές μόνο από τις χρήσιμες συμβουλές που αλλάζουν σταδιακά την καθημερινότητά μας, προς το καλύτερο.