Την πεποίθηση πως πριν από το Πάσχα όλοι οι πρόσφυγες από τον Πειραιά θα έχουν μεταφερθεί σε δομές φιλοξενίας, εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας,
σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA και στους δημοσιογράφους Δημήτρη Καμπουράκη και Γιώργο Οικονομέα.


Ο Δημήτρης Βίτσας υποστήριξε πως ως το τέλος της εβδομάδας "ο Πειραιάς θα έχει ανακουφιστεί πάρα πολύ και θα αρχίσει η μεταφορά των προσφύγων και από την Ειδομένη".

"Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 2.600 κενές θέσεις σε κέντρα φιλοξενίας και κατασκευάζονται περίπου ακόμα 10.000, που το μεγαλύτερο μέρος τους θα είναι έτοιμο μέχρι την επόμενη Κυριακή, εξήγησε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας. Περιμένουμε αυτή την εβδομάδα να ολοκληρωθούν οι εργασίες στα Οινόφυτα, να ανοίξουν κάποια μικρά ξενοδοχεία, τα οποία ανακατασκευάζουμε και μας έχουν παραχωρηθεί δωρεάν, καθώς και κάποιοι άλλοι χώροι. Στο μεταξύ, η Ύπατη Αρμοστεία θα έχει ολοκληρώσει ένα κομμάτι που έχει αναλάβει στα Λαγκαδίκια, όπως η ίδια το ζήτησε", πρόσθεσε ο Δημήτρης Βίτσας.

Σχετικά με τις διαδικασίες ασύλου, περιέγραψε πως αυξήθηκαν τις τελευταίες ημέρες οι αιτήσεις για άσυλο στη νησιά και ιδιαίτερα στη Μυτιλήνη και δήλωσε πως μικρό ποσοστό εμπειρογνωμόνων έχει φθάσει από την Ευρώπη, αλλά μέσα στην εβδομάδα θα έχει ολοκληρωθεί, αφού ξεκινάει η διαδικασία της συμφωνίας.

Τέλος, αναφερόμενος στο φαγητό που διατίθεται στα οργανωμένα κέντρα φιλοξενίας, επισήμανε πως είναι είτε από κέτερινγκ, είτε μέσω του Στρατού, είναι πιστοποιημένο και οι εταιρείες οι οποίες λειτουργούν έχουν την ευθύνη για την ποιότητα, η οποία, υποστήριξε ο Δημ. Βίτσας, είναι πάρα πολύ καλή.