«Η μετανάστευση των επιστημόνων αποτελεί απειλή για τη βιωσιμότητα του ΕΣΥ. Έχουμε ανάγκη αξιόπιστης δημόσιας περίθαλψης. Ξεκινήσαμε έναν δίαυλο επικοινωνίας του
Υπουργείου Υγείας με τα Πανεπιστήμια και τις ιατρικές σχολές. Θέλουμε ν αναβαθμίσουμε την ιατρική εκπαίδευση, να διατηρήσουμε τα τμήματα υψηλής εκπαίδευσης που έχουμε και κυρίως να επενδύσουμε το επόμενο διάστημα σε έμψυχο δυναμικό, κάτι που δεν έγινε τα προηγούμενα χρόνια», τόνισε μεταξύ άλλων ο Υπουργός Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ανδρέας Ξανθός, μιλώντας στην έναρξη των εργασιών του Περιφερειακού Ιατρικού Συνεδρίου «Exploring Novel Medical Frontiers» που διεξάγεται στο ξενοδοχείο Grand Hotel (9-10)Απριλίου.

Ο κ Ξανθός αναφέρθηκε και στο προσφυγικό λέγοντας ότι «αυτό που χρειάζεται είναι να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης και διατροφής αυτών των ανθρώπων» και πρόσθεσε πως «η Ελλάδα θα πρέπει να ενταχθεί με την πλευρά αυτών που υποστηρίζουν πως προέχει ο σεβασμός των ανθρώπινων αναγκών. Αν η Ευρώπη χάσει το σεβασμό της στις ηθικές αξίες, δεν θα είναι το μέλλον της βιώσιμο».

Από την πλευρά της η υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης (Μακεδονίας Θράκης) Μαρία Κόλλια Τσαρουχά, υπογράμμισε τη σημασία του Ιατρικού Συνεδρίου, εξηγώντας πως «καλούμαστε να επιλέξουμε το μέλλον που θέλουμε να ζήσουμε. Ένα μέλλον που συντάσσεται με τις αριστοτελικές αξίες που θέτουν στο επίκεντρο τον Άνθρωπο. Το Συνέδριο αυτό, αποτελεί ξεκάθαρη δήλωση ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να πάψει να πρωτοστατεί».

Ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου Αθ Νοτόπουλος αναφέρθηκε στον κύριο στόχο του που είναι η αλληλεπίδραση και όσμωση πολλών και διαφορετικών ειδικοτήτων με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας της παρεχόμενης υγείας, ενώ η Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής Παν Μπούρα αναφέρθηκε στη σημασία της Επιστήμης της Ανοσολογίας στη μάχη εναντίον των λοιμώξεων , της αυτοανοσίας , του καρκίνου.

Το διήμερο Συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας, του Υφυπουργείου Μακεδονίας-Θράκης, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, του Δήμου Θεσσαλονίκης , της 4ης ΥΠΕ Μακεδονίας-Θράκης, της Ελληνκής Εταιρείας Πυρηνικής Ιατρικής και Μοριακής Απεικόνισης και του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών.

Πληροφορίες www.enmf.gr