Άτομα που ισχυρίζονται ότι ανήκουν σε ομάδες «αλληλεγγύης» προς τους πρόσφυγες, πηγαίνουν στην Ειδομένη και προτρέπουν τους πρόσφυγες να περάσουν με τη βία στα Σκόπια, αναζητά η αστυνομία.


Σύμφωνα με πληροφορίες, ομάδες ομάδες ατόμων ευρωπαϊκής καταγωγής, περιφέρονται καθημερινά στους χώρους του πρόχειρου προσφυγικού καταυλισμού ισχυριζόμενοι ότι βρίσκονται εκεί για να βοηθήσουν εθελοντικά, όμως κανείς δεν γνωρίζει ποιοι είναι και ποιες οργανώσεις αντιπροσωπεύουν. 

Πριν λίγο, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, μιλώντας στον Σκάι, παραδέχτηκε ότι "έχουμε πληροφορίες. Είναι δύσκολο να βρεις μέσα σε τόσο κόσμο τους δράστες, αλλά έχουσιν γνώσιν οι φύλακες". Υπολόγισε, δε, σε 12.000 με 13.000 τον αριθμό των προσφύγων που βρίσκονται στην Ειδομένη. "Τα δυο σημεία, της Ειδομένης και του Πειραιά, θα αποσυμφορηθούν σύντομα. Όντως, παίζουν ρόλο κάποιοι άνθρωποι εκεί", πρόσθεσε.

Ο δήμαρχος Παιονίας, Χρ. Γκουντενούδης, κατήγγειλε ότι λεωφορεία με πρόσφυγες παρέμειναν στη Νέα Καβάλα, ενώ ήταν να μετακινηθούν στη Λάρισα, με μεσολάβηση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ. "Αρχίζουμε να νοιώθουμε υποτελείς στο κράτος μας", τόνισε. Ο κ. Τόσκας απάντησε ότι "υπάρχουν τέτοια προβλήματα, με πρόσφυγες που δε θέλουν να μεταφερθούν, ή να ανέβουν σε λεωφορεία. Εκτός Ειδομένης και Πειραιά, στον υπόλοιπο χώρο τα πράγματα κάνουν αρκετά καλά".

Πυροβόλησαν με πλαστικές σφαίρες

Στο μεταξύ, άλλες οργανώσεις, γνωστές για τη δράση τους, όπως οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, περιέθαλψαν, στην Ειδομένη, τρία παιδιά κάτω των 10 ετών που έφεραν τραύματα στο κεφάλι από σφαίρες καουτσούκ. Επτά τραυματίες διακομίστηκαν στο νοσοκομείο Κιλκίς από τα επεισόδια μεταξύ προσφύγων και των αρχών των Σκοπίων. Σύμφωνα με τον εκτελούντα χρέη διοικητή του νοσοκομείου Κιλκίς, Αιμίλιο Σάτσογλου, οι τρεις από τους επτά έχουν ήδη επιστρέψει στον καταυλισμό, ενώ και η κατάσταση των υπολοίπων δεν εμπνέει ανησυχία.

Συνολικά, τραυματίστηκαν ή είχαν αναπνευστικά προβλήματα από τη χρήση χημικών περισσότεροι από 300 πρόσφυγες.

Την ίδια ώρα, συνεχίζεται η συζήτηση για το αν, χθες, οι Σκοπιανοί αστυνομικοί μπήκαν σε ελληνικό έδαφος, για να αποκρούσουν τους πρόσφυγες. Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας το απορρίπτει.