Τα αυτιστικά παιδιά συνήθως βιώνουν διαταραχές στην ομιλία, στην αισθητηριακή επεξεργασία και στις κοινωνικές συναναστροφές.
Τα άτομα με Υψηλά Λειτουργικό Αυτισμό (Υ.Λ.Α) και σύνδρομο Asperger μπορεί να έχουν σωστά αναπτυγμένες γλωσσικές δεξιότητες, ταλανίζονται όμως με αισθητηριακά προβλήματα και προβλήματα κοινωνικής ένταξης.

Ιππεύοντας ένα άλογο, εξυπηρετεί πολλές από αυτές τις ανάγκες. Το άλογο προσφέρει αισθητηριακή ρύθμιση στους μύες και τις αρθρώσεις (ιδιοδεκτικότητα), επιδρά στην ισορροπία και την αίσθηση κίνησης που εντοπίζεται από αισθητήρια όργανα στο εσωτερικό του αυτιού (αιθουσαίο σύστημα) και παρέχει απτικές (αφής) εμπειρίες όταν ο ιππέας χαϊδεύει ή αγκαλιάζει το άλογο.

Οι ιππείς με υψηλή λειτουργικότητα μαθαίνουν πως να συμμετέχουν σε συζητήσεις κατευθυνόμενες απ’ τον θεραπευτή, καθώς μαθαίνουν πιο περίπλοκες ασκήσεις για ζέσταμα ή κινήσεις Vaulting (γυμναστικές ασκήσεις πάνω στο άλογο) που βοηθούν το άτομο με αυτισμό να αναπτύξει την μνήμη, την δύναμη και τον συντονισμό κινήσεων και είναι πολύ ευχάριστες.

Παρατηρείται βελτίωση στην επικοινωνία, στον λόγο και στον συντονισμό των κινήσεων. Επιπλέον, καθώς τα παιδιά με διαταραχές ανακαλύπτουν ότι απολαμβάνουν ένα άθλημα, που πολλοί απ’ τους συνομήλικους τους θα ονειρεύονται, μαθαίνουν επίσης ότι έχουν ειδικές ικανότητες. Μόνο ένα άλογο (ή κάποιος ελέφαντας στην Ταϊλάνδη) μπορεί να τους βοηθήσει να το κάνουν αυτό.

Η ομάδα του Λογοθεραπευτή-Ιπποθεραπευτή Μαυρομάτη Απόστολου συστάθηκε τον Σεπτέμβριο του 2010 με σκοπό την διεκπεραίωση συνεδριών θεραπευτικής ιππασίας και την διάδοση αυτής της θεραπείας στο κοινό. Χρησιμοποιούμε την θεραπευτική ιππασία και την ιπποθεραπεία ως μέσο βελτίωσης του νευρικού συστήματος με σκοπό να αλλάξουμε μέχρι και την επικοινωνία, τον λόγο και την ομιλία.

Περισσότερες πληροφορίες στα τηλέφωνα: 2310 683243 / 6997134544 ή στο mail: info@ippotherapia.gr