Το συνταξιοδοτικό, αλλά και η προσπάθεια Τσίπρα να πιέσει (ακόμη και με την απειλή της παραίτησης της κυβέρνησης) -αν και κάποιοι επιμένουν ότι
κι αυτό «μέσα στο παιχνίδι είναι»- φιγουράρουν στα πρωτοσέλιδα των σημερινών εφημερίδων.


Αναλυτικά:

ΕΘΝΟΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: «Με ρήτρα ΑΕΠ όλες οι συντάξεις»
Σύμφωνα με την εφημερίδα «ριζικές αλλαγές έρχονται στις συντάξεις δημοσίων υπαλλήλων και στρατιωτικών με την ασφαλιστική μεταρρύθμιση που προωθείται στη Βουλή. Ο ρυθμός ανάπτυξης θα καθορίζει τις αυξομειώσεις στις αποδοχές των συνταξιούχων. Σε ένα Υπερταμείο με ενιαίους κανόνες όλοι οι ασφαλισμένοι. Ποινή στις συντάξεις χηρείας για τα ζευγάρια με διαφορά ηλικίας πάνω από 10 χρόνια».

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Λονδίνο προς βασιλιά: «Τραγικές οι εξελίξεις στην Ελλάδα»
«Λέγεται ότι το “Μπάκιγχαμ” διαμήνυσε στην τέως βασιλική οικογένεια: “Προς το παρόν να απέχετε από κάθε πολιτική κίνηση, γιατί οι εξελίξεις στην Ελλάδα θα είναι τραγικές”. Λέτε αυτή η επισήμανση να έχει να κάνει με το διαφαινόμενο GREXIT; Πάντως, αυτή η επισήμανση προωθήθηκε και σε Κερκυραίο Υπουργό της ΝΔ», ισχυρίζεται η εφημερίδα.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: «Πρόεδρος με θητεία - υποψήφιοι βουλευτές και από τη βάση»
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του «Ελεύθερου Τύπου», ετοιμάζονται ρηξικέλευθες αλλαγές στη λειτουργία του κόμματος, με αξιολόγηση στελεχών, συμμετοχή των μελών στην κατάρτιση των ψηφοδελτίων και θέσπιση θητείας ακόμα και για το πρόσωπο του προέδρου, δείγμα του ότι όλοι κρίνονται.

Η ΑΥΓΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: «Χρυσή τομή για τις συντάξεις»
Το τελικό σχέδιο νόμου "για την ασφαλιστική - συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση" το οποίο θα κατατεθεί τις επόμενες ημέρες στη Βουλή, παρουσιάζει η "Αυγή" της Κυριακής. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο (το οποίο έχει κοινούς κανόνες σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα) διασφαλίζονται οι ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις στα σημερινά επίπεδα, οι οποίες για την περίοδο από 1.1.2018 και ύστερα διατηρούνται σε αυτό το ύψος ως "προσωπική διαφορά". Με το νομοσχέδιο θεσπίζεται η εθνική σύνταξη στα 384 ευρώ για όλους μετά από 20 χρόνια εργασίας.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: «Τα 6 τρικ για να μας τα αρπάξουν»
«Η κυβέρνηση θεωρεί επαρκή την καταρχάς συμφωνία με τους Ευρωπαίους για το κρυφό χρέος (ασφαλιστικό) και το δημόσιο χρέος (φορολογικά μέτρα για το πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018) και προχωρά στην παρουσίαση των σχετικών νομοσχεδίων. Πρόκειται για μια επικοινωνιακή και προσυμφωνημένη διαδικασία προκειμένου η κυβέρνηση Τσίπρα να δείξει ότι η χώρα έχει ανακτήσει τη νομοθετική πρωτοβουλία (και εν καιρώ την εθνική κυριαρχία)», γράφει η εφημερίδα.

Η ΕΠΟΧΗ: «Κινήσεις επιτάχυνσης των εξελίξεων»
Σύμφωνα με την εφημερίδα «όλα δείχνουν ότι οι συζητήσεις στην Ουάσιγκτον θα είναι κρίσιμες και ότι η επανάληψη των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς από αύριο θα διεξαχθούν σε νέο πλαίσιο. Κορυφαία, από αυτή την άποψη, υπήρξε η κίνηση του προέδρου της ΕΚΤ, Μ. Ντράγκι, να συμπεριλάβει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης τα ομόλογα του EFSF, που έχουν στα χέρια τους ελληνικές τράπεζες. Προεξοφλεί ότι, τελικά, η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί σύντομα ή ότι ο Ντράγκι ωθεί προς αυτή την εξέλιξη».

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: «Το χαρτί της πολιτικής αστάθειας στο τραπέζι από τον κ. Αλ. Τσίπρα»
«Το ενδεχόμενο νέου κύκλου πολιτικής αστάθειας στην Ελλάδα επισείει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε μια ύστατη προσπάθεια άσκησης πίεσης προς την Ε.Ε. προκειμένου να ολοκληρωθεί άμεσα η αξιολόγηση χωρίς νέα «βαρύτερα» μέτρα», γράφει η εφημερίδα.

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: «Κάλπες με σχέδιο δεξιάς παρένθεσης!»
H εφημερίδα επισημαίνει: « Ασκήσεις επί χάρτου στο Μαξίμου  Το δίλλημα για Ιούνιο, Ιούλιο ή Σεπτέμβριο και η παγίδα του νέου εκλογικού νόμου Κρυφές συζητήσεις στη βάση του ΣΥΡΙΖΑ για την «πρώτη φορά Αριστερά» που βγήκε εκτός πορείας».

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ KONTRA NEWS: «Έσπασε τα κλειστά σύνορα ο Πάπας»
«Η επίσκεψη τον Πάπα στην Λέσβο είναι η παγκόσμια δικαίωση της Ελλάδας για ίο προσφυγικό, ιδέα που ανήκει στον Προκοπή Παυλόπουλο και τον Αλέξη Τσίπρα», γράφει η εφημερίδα.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: Διασταυρώνουν τα ξίφη τους φορείς και ΤΑΙΠΕΔ
Η εφημερίδα αναφέρεται στην αυριανή διαβούλευση στο ΕΒΕΘ, όπου θα παρουσιαστεί το σχέδιο για την πόλη από τον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ Στ. Πιτσιόρλα και τονίζει: «Ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ απευθύνει πρόσκληση προς τους φορείς να διαμορφώσουν από κοινού το σχέδιο για τη στρατηγική ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης. Το χρονοδιάγραμμα και οι όροι παραχώρησης του λιμανιού. Οι σκέψεις για την αγορά Μοδιάνο και για την αξιοποίηση της παραλιακής ζώνης ως την Καλαμαριά. Πρόταση-έκπληξη από το Επαγγελματικό Επιμελητήριο, το οποίο ζητά να αγοράσει τις μετοχές που διαθέτει το ΤΑΙΠΕΔ στην αγορά Μοδιάνο. Επίσπευση της πώλησης του λιμανιού ζητούν οι παραγωγικοί φορείς.        Επιμένει στην παραχώρηση της πρώτης προβλήτας του λιμανιού ο Γιάννης Μπουτάρης».

ΠΡΙΝ: «Θέατρο σκιών με ΕΕ - ΔΝΤ θύελλα αντιλαϊκών μέτρων»
Η εφημερίδα τονίζει: «Αντιλαϊκή καταιγίδα μέτρων στο ασφαλιστικό, φορολογικό και στις ιδιωτικοποιήσεις φέρνει η εαρινή σύνοδος του ΔΝΤ, όπου τελικά η σύμπτωση ΕΕ και ΔΝΤ πραγματοποιείται πάνω στην πλάτη του ελληνικού λαού, στον οποίο θα επιβληθούν κι άλλα -ακόμα πιο σκληρά- μέτρα».

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ: «Τρίγωνο Λάμπρου - ύποπτων ΜΚΟ - διακινητών»
«Σε ρόλο αρωγού των ύποπτων ΜΚΟ, οι περιβόητοι «δικαιωματιστές» του ΣΥΡΙΖΑ δίνουν σθεναρή μάχη για να μετατραπεί το ελληνικό κράτος σε ξέφραγο αμπέλι και να διευκολυνθεί η δράση δήθεν αλληλέγγυων, οι οποίοι σε ορισμένες περιπτώσεις ταυτίζονται με τους διακινητές. Είναι χαρακτηριστικό, άλλωστε, ότι την ώρα που η κυβέρνηση, έπειτα από πολύμηνη περίοδο ολιγωρίας, αν όχι και ανευθυνότητας, αναγνωρίζει ότι πρέπει να μπει τάξη στο χάος και την ανεξέλεγκτη δράση των ΜΚΟ, εμφανίζεται για μία ακόμη φορά χωρισμένη σε δύο στρατόπεδα, με αντίστοιχες ανατιθέμενες απόψεις», υποστηρίζει η εφημερίδα.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: «Δίχως όρια η στήριξη της κυβέρνησης στο κεφάλαιο»
«Η κυβέρνηση προχωρά αποφασιστικά σε μέτρα δίχως όρια στήριξης του κεφαλαίου, των επιχειρηματικών ομίλων: Φοροαπαλλαγές, διευκολύνσεις, απαλλαγές από πρόστιμα είναι μια πρώτη γεύση από αυτά που έρχονται και κυρίως ο νέος «αναπτυξιακός νόμος», το άνοιγμα νέων πεδίων κερδοφορίας και με τις ιδιωτικοποιήσεις. Αυτά τα ζητήματα, άλλωστε, βρίσκονται στο επίκεντρο των συζητήσεων της συγκυβέρνησης με ΕΕ - ΔΝΤ», τονίζει η εφημερίδα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ: Η χώρα κατεβάζει ρολά
«Το αργόσυρτο βασανιστήριο της «συνεχούς πτώχευσης», που θα έχει ως βέβαιο αποτέλεσμα τον «θάνατο» της χώρας, υπενθύμισε με σοκαριστικό τρόπο το ηχηρό «λουκέτο» της εταιρείας «Ηλεκτρονική Αθηνών», που άφησε μέσα σε μία ημέρα 450 άνεργους», γράφει η εφημερίδα.

ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: «Στη χώρα των ψευδαισθήσεων»
H εφημερίδα δημοσιεύει δημοσκόπηση σύμφωνα με την οποία οι ερωτώμενοι λένε “«Ναι» στη συμφωνία, «όχι» στα μέτρα - «Ναι» στην Ευρώπη αλλά ουδέτερη η Ελλάδα, Θέλουν άλλη κυβέρνηση, αλλά δεν ξέρουν με ποιούς - 4,4 μονάδες μπροστά η Νέα Δημοκρατία - Βουτιά στη δημοτικότητα Τσίπρα».

ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: «88 δισ. στην Ελβετία έχουν 576 Έλληνες!»
Η εφημερίδα γράφει ότι «την ώρα που Έλληνε προσπαθούν να ξεγελάσουν την πείνα του στα συσσίτια τη Εκκλησία, των δήμων και φιλανθρωπικών οργανώσεων, κάποιοι συμπατριώτες μας, λίγο πάνω από 500, έχουν ένα... κάρο δισεκατομμύρια δολάρια στον ελβετικό φορολογικό παράδεισο. Τα στοιχεία δεν αμφισβητούνται γιατί προκύπτουν από λίστες ελβετικών τραπεζών και εξειδικευμένων εταιρειών».

ΤΟ ΧΩΝΙ: Λατρεμένο μου ΔΝΤ
Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι «πλέον, οι δανειστές δεν έχουν απέναντι τους κάποιους, που ήρθαν απλά να βοηθήσουν στη σύνταξη του ανακοινωθέντος. Έχουν κάποιους, που θέλουν να διαμορφώσουν οι ίδιοι το περιεχόμενο του ανακοινωθέντος. Και επιμένουν να αρνούνται, μέχρι να πετύχουν ό,τι καλύτερο μπορούν. Αυτό έγινε πέρυσι το καλοκαίρι. Αυτό βλέπουμε μπροστά στα μάτια μας και φέτος».

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Νικούν τον καρκίνο με «σούπερ» ανοσοποιητικό
Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι «νέο χτύπημα στον καρκίνο έδωσαν οι επιστήμονες που «αναβάθμισαν» το ανοσοποιητικό σύστημα για να επιτίθεται πιο σκληρά στους καρκινικούς όγκους. Η ομάδα του University College του Λονδίνου χειραγώγησε το DNA των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος για να αναβαθμιστεί. Οι εμπειρογνώμονες είπαν ότι η ιδέα πρέπει να δοκιμαστεί σε ανθρώπινες δοκιμές, αλλά όπως και να έχει, τα πρώτα αποτελέσματα ήταν συναρπαστικά».

REAL NEWS: «Απειλεί με παραίτηση»

H εφημερίδα αποκαλύπτει τι είπε ο Αλέξης Τσίπρας στον Φρανσουά Ολάντ. " 'Η θα κλείσει η αξιολόγηση με τα μέτρα που αποφασίσαμε το καλοκαίρι ή... εγώ φεύγω!", διεμήνυσε ο Ελληνας πρωθυπουργός στον Γάλλο Πρόεδρο.