Τεράστιο βήμα για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα: Από τα κάγκελα του λιμανιού, εκεί όπου διαμαρτύρονταν για το "ξεπούλημα" του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων για 50 χρόνια, υπέγραψε τη διάθεση του 67% των μετοχών στους Κινέζους.


Η σύμβαση μεταξύ ΟΛΠ, ΤΑΙΠΕΔ και COSCO υπογράφτηκε παρουσία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα.

Δείτε σε τι συμφώνησε η κυβέρνηση:

Η συνολική αξία της συμφωνίας ανέρχεται σε 1,5 δισ. ευρώ, με κύκλους του ΤΑΙΠΕΔ και της κυβέρνησης να σημειώνουν ότι δεν πωλείται το λιμάνι, το οποίο παραμένει στην ιδιοκτησία του ελληνικού Δημοσίου, αλλά... η εταιρεία που διαχειρίζεται τις λιμενικές υποδομές. Βέβαια και το 2008 η κυβέρνηση της ΝΔ δεν είχε πουλήσει εκτάσεις, αλλά τη διαχείριση μιας από τις λιμενικές υποδομές, αλλά αυτά είναι... ψιλά γράμαμτα.

 Η συνολική αξία της οικονομικής συμφωνίας αναλύεται ως εξής:

  • - 368,5 εκατ. ευρώ προσφορά της COSCO για το 67% του ΟΛΠ.
  • - 350 εκατ. ευρώ υποχρεωτικές επενδύσεις την επόμενη δεκαετία.
  • - 410 εκατ. ευρώ τα αναμενόμενα έσοδα του ελληνικού Δημοσίου από τη Σύμβαση Παραχώρησης.
  • - 400 εκατ. ευρώ από τα αναμενόμενα μερίσματα για το υπολειπόμενο ποσοστό του 7%, το οποίο το ΤΑΙΠΕΔ θα συνεχίσει να κατέχει, τόκους και εκτιμώμενες νέες επενδύσεις μέχρι τη λήξη της παραχώρησης το 2052.


Επισημαίνεται, ότι η σύμβαση αγοραπωλησίας μετοχών υπογράφεται μετά την έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ενώ η συμφωνία θα επικυρωθεί από τη Βουλή και εκτιμάται ότι εντός του Ιουνίου θα έχει ολοκληρωθεί η συναλλαγή μεταβίβασης των μετοχών του ΟΛΠ στην COSCO.

Δραγασάκης: Η συμφωνία ΟΛΠ-Cosco ανοίγει τον δρόμο για επενδύσεις 

Ως σημαντική ημέρα που ανοίγει τον δρόμο για επενδύσεις σε τουρισμό, εμπόριο και πολιτισμό, έκανε λόγο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, κατά την εκδήλωση στο Ζάππειο Μέγαρο για την υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ ΟΛΠ και Cosco.

Πριν έναν χρόνο, είπε ο κ. Δραγασάκης, εκπροσώπησα την κυβέρνηση στην Κίνα, οπού είχαμε ουσιαστικές συζητήσεις και θέσαμε τις βάσεις για ένα τριετές πρόγραμμα συνεργασίας. Αυτή η διαπίστωση στηρίζεται σε τρεις πυλώνες: Ο πρώτος είναι ότι οι δυο λαοί εκπροσωπούμε πολιτισμικές παραδόσεις ιστορικού βάθους, είμαστε πολιτισμοί που επηρέασαν την εξέλιξη του κόσμου κατά τρόπο μοναδικό. 

Ο δεύτερος είναι ότι οι πολιτικές σχέσεις των δυο χωρών, παρά τις διαφορετικές διαδρομές, είναι ανέφελες, χωρίς γκρίζες ζώνες και προβλήματα, υπήρξε και θα υπάρχει στενή πολιτική συνεργασία σε πολλές περιπτώσεις και πολλά διεθνή φόρα. 

Ο τρίτος πυλώνας είναι ότι υπάρχει στρατηγική σύμπτωση συμφερόντων ανάμεσα στον σχεδιασμό της Κίνας και την επιλογή της να δημιουργήσει εμπορική λεωφόρο συνεργασίας με την Ευρώπη μέσω της Ελλάδας, και η λεωφόρος αυτή περνά από το λιμάνι του Πειραιά. 

Αυτές οι επιλογές, προσέθεσε, είναι στρατηγικού χαρακτήρα, δεν είναι κάτι πρόσκαιρο, δημιουργούν προοπτικές που αφορούν στις επόμενες δεκαετίες.