Να αποκαλύψει τις προθέσεις της κυβέρνησης, για μόνιμη εγκατάσταση προσφύγων/μεταναστών στην Ελλάδα, σε σχέση και με τη συμφωνία Ε.Ε. –Τουρκίας,  καλεί τον Υπουργό Εσωτερικών Παναγιώτη Κουρουμπλή,
ο Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης και Τομεάρχης Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ν.Δ. Σταύρος Καλαφάτης, με σχετική ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή. Ζητά επίσης να αναφέρει ο υπουργός αν υπάρχει το παραμικρό σχέδιο για γεωγραφική ισοκατανομή των φιλοξενούμενων προσφύγων/μεταναστών με δεδομένες τις ιδιαιτερότητες περιοχών όπως η Θράκη και τα νησιά.


«Η έλλειψη κυβερνητικού σχεδιασμού για τη μετεγκατάσταση των προσφύγων στο εσωτερικό της χώρας οδηγεί σε δυσανάλογη επιβάρυνση της Κεντρικής Μακεδονίας με ποσοστό άνω του 50% του συνόλου των προσφύγων που φιλοξενούνται στην Ελλάδα», επισημαίνει ο κ. Σταύρος Καλαφάτης, επικαλούμενος στοιχεία του Συντονιστικού Οργάνου για τη Διαχείριση της Προσφυγικής Κρίσης.

Σύμφωνα με αυτά, από τους 53.661 πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται στην Ελλάδα, περίπου 29.000, βρίσκονται σε δομές φιλοξενίας της Βόρειας Ελλάδας με το μεγαλύτερο ποσοστό να φιλοξενείται στην Κεντρική Μακεδονία. Ενδεικτικά, πάνω από 10.500 βρίσκονται στην Ειδομένη, 2.600 στη Θεσσαλονίκη, 3.900 στο Χέρσο και 3.900 στο Πολύκαστρο Κιλκίς και 1.730 στην Πιερία. Αντίστοιχα στην Αττική βρίσκεται το 28%, περίπου 15.000 άτομα, με το υπόλοιπο 20% στα νησιά του Αιγαίου και στην Ήπειρο, ενώ περίπου 800 άτομα φιλοξενούνται στη Λάρισα.

«Ακόμα και η τελευταία απόφαση για μετατροπή της ΒΙ.ΠΕ. Σίνδου σε χώρο φιλοξενίας προσφύγων,  διαιωνίζει το πρόβλημα και δεν λαμβάνει υπόψη ότι η δυτική Θεσσαλονίκη σηκώνει ήδη ένα μεγάλο βάρος με τη φιλοξενία περίπου 2.300 προσφύγων στα Διαβατά, με τη υπερβολική συγκέντρωση προσφύγων να ανακόπτει οποιαδήποτε αναπτυξιακή προσπάθεια στην περιοχή για ακαθόριστο χρόνο» προσθέτει ο κ. Καλαφάτης

Ζητά δε να απαντήσει ο αρμόδιος υπουργός, τι σχέδιο υπάρχει για την περαιτέρω μετεγκατάσταση των προσφύγων από την Ειδομένη και αν της απόφασης για μετακίνηση προσφύγων στη Βιομηχανική Περιοχή της Σίνδου Θεσσαλονίκης προηγήθηκε οποιαδήποτε συνεννόηση με τους αρμόδιους τοπικούς φορείς.