Ο Δήμος Δέλτα και το Χορευτικό Χαλάστρας του Κοινωνικού και Πολιτιστικού Οργανισμού (ΚΠΟΔΔ) διοργανώνει την εκδήλωση «Λαζαρίτικα 2016» το Σάββατο 23 Απριλίου και ώρα 8:30 μ.μ. στο Κλειστό Γυμναστήριο Χαλάστρας.
Η εκδήλωση θα έχει θέμα «Της Άνοιξης τραγούδια», που θα περιλαμβάνει δρώμενα, τραγούδια και χορούς από όλη την Ελλάδα, που αφορούν την άνοιξη.

Τα Λαζαρίτικα είναι πολύ παλαιό έθιμο των ντόπιων κατοίκων που αναβιώνει κάθε χρόνο το Χορευτικό τμήμα Χαλάστρας του Κοινωνικού & Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Δέλτα μέχρι και σήμερα. Το έθιμο ξεκινούσε από την παραμονή του Σαββάτου του Λαζάρου και περιλάμβανε τραγούδια, θέατρο, έθιμα και χορούς της Χαλάστρας.

Όλα τα μικρά κορίτσια (και οι ανύπαντρες) μαζεύαν λουλούδια και στόλιζαν τα καλάθια τους και την επομένη φορούσαν τις παραδοσιακές εορταστικές φορεσιές τους, έβγαιναν στο χωριό από σπίτι σε σπίτι και λέγανε τα κάλαντα του Λαζάρου. Οι νοικοκυραίοι τους έδιναν κεράσματα (αυγά, τσουρέκια και άλλα γλυκίσματα) για να γεμίσουν τα καλάθια τους.

Το έθιμο γίνεται έτσι ακόμα και σήμερα με όλα τα κορίτσια από τα παιδικά χορευτικά τμήματα να βγαίνουν στους δρόμους του χωριού και τραγουδούν τα κάλαντα του Λαζάρου και το βράδυ γίνεται μια χορευτική παράσταση από όλα τα τμήματα του χορευτικού μαζί με θεατρικό και τραγούδι.