Πριν τη συμφωνία με τους "θεσμούς", την επόμενη εβδομάδα, θα κατατεθεί στη Βουλή τόσο το φορολογικό όσο και το ασφαλιστικό νομοσχέδιο!


Έτσι, το ό,τι αποφασιστεί για τα δυο αυτά θέματα, θα είναι απόφαση ΣΥΡΙΖΑ... 100%.

 «Η ελληνική κυβέρνηση είναι κυρίαρχη και σε αυτήν ανήκει η απόφαση για το πώς θα επιτευχθούν οι στόχοι του μνημονίου», υποστήριξε πριν από λίγο ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τους υπουργούς Οικονομίας Γιώργο Σταθάκης και Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο.

Στόχος του υπουργείου είναι και τα δύο νομοσχέδια να ψηφιστούν με την κανονική διαδικασία μέχρι το τέλος του μήνα, τόνισε ο κ. Τσακαλώτος. Ανακοίνωσε παράλληλα την αύξηση του φόρου στα μερίσματα από το 10% στο 15% ενώ έκανε γνωστό ότι η έκπτωση φόρου, από τα 2.100 ευρώ που είναι σήμερα, θα μειωθεί στα 2.000 ευρώ και θα μειώνεται κατά 100 ευρώ για κάθε 1000 ευρώ εισοδήματος. 

Γ. Κατρούγκαλος: Συμφωνία σχεδόν σε όλα τα σημεία

Για απόλυτη προστασία των κύριων συντάξεων και μετά το 2018 έκανε λόγο ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος και τόνισε ότι αν δεν υπήρχε η διακοπή θα είχει υπάρξει συμφωνία.

Σε ό,τι αφορά τις επικουρικές συντάξεις ανέφερε ότι θα υπάρξουν πολύ περιορισμένες παρεμβάσεις που θα αφορούν το 10% των συνταξιούχων, ενώ χαρακτήρισε εντελώς ανακριβείς τις πληροφορίες ότι θα κοπεί το ΕΚΑΣ για να σωθούν οι συντάξεις.

Ανέφερε ότι το 80% των αυτοαπασχολούμενων θα έχει χαμηλότερες εισφορές από ό,τι στο παρελθόν, ενώ για τους μισθωτούς που έχουν αποδοχές κάτω από 1.000 ευρώ προβλέπεται για το 80% αυτών υψηλότερη σύνταξη. 

Το νομοσχέδιο θα κατατεθεί την επόμενη εβδομάδα και βρίσκεται σε φάση ποσοστικοποίησης και ανταλλαγής προτάσεων. «Σε ό,τι αφορά σε υποχωρήσεις που ανάγονται σε περικοπές συντάξεων θεωρούμε ότι δεν υπάρχουν περιθώρια» σημείωσε ο κ. Κατρούγκαλος.

Έκανε λόγο για ίδια εφαρμογή όμοιων κανόνων σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα και πρόσθεσε ότι «τα συνταξιοδοτικά του δημοσίου θα περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί την επόμενη εβδομάδα».

«Η αναγκαστικά μικρότερη δαπάνη θα μοιραστεί με δικαιότερο τρόπο» είπε ο κ. Κατρούγκαλος.

Γ. Σταθάκης: Λύση έως 22/4 και στα «κόκκινα» δάνεια

Με το χρονοδιάγραμμα που έχουμε έως τις 22/4 θα υπάρξει λύση και στα «κόκκινα» δάνεια, ανέφερε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης. Χωρίς να αποκαλύψει περισσότερες λεπτομέρειες, είπε ότι υπάρχουν πολλά επιμέρους ζητήματα, στα οποία ωστόσο, όπως ανέφερε, «έχει γίνει σημαντική πρόοδος και είμαστε πολύ κοντά».

Αναφερόμενος στα συνδεμένα με την πρώτη κατοικία δάνεια, στάθηκε στην ανάγκη να βρεθεί κάποια λύση για την ύπαρξη ενός μεταβατικού διαστήματος. Όπως είπε, δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή νομικό πλαίσιο για την πώληση των κόκκινων δανείων.