Η MOYSA εμπνέεται από τη χαρά της Αποκριάς και παρουσιάζει τη «Συναυλία του Καρναβαλιού» στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, το Σάββατο 12 Μαρτίου, 21:00, στο κτήριο Μ1.


Ένα μαγευτικό βαλς γεμάτο φονικό πάθος. Μια ρωμαλέα σύνθεση γραμμένη για μπαλέτο και ένα θρυλικό έργο για βιρτουόζους, που συνδέθηκε με δεισιδαιμονίες. Μελωδίες που πηγάζουν από μία διάσημη όπερα και από ένα σαρκαστικό εμβατήριο, αλλά και δύο αριστοτεχνικά θέματα που συνοδεύουν δημοφιλείς κινηματογραφικές ταινίες.  

Επτά μουσικές συνθέσεις, που έχουν ως έναυσμα τις Απόκριες, συγκροτούν το ανανεωμένο και επίκαιρο ρεπερτόριο της MOYSA, της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, στη νέα εμφάνισή της, η οποία έχει προγραμματιστεί για το Σάββατο 12 Μαρτίου, στις 9 μ.μ. Τις δυνάμεις της  ενισχύουν αυτή τη φορά επιλεγμένοι νέοι μουσικοί από το Ινστιτούτο Πολιτισμού της Ρουμανίας.

Υπό τον τίτλο «Η Συναυλία του Καρναβαλιού» (The Carnival Concert), το νεανικό ορχηστρικό σύνολο προσκαλεί το κοινό της πόλης σε πρωτότυπη μουσική περιπλάνηση, αναπαριστώντας νοητά επί σκηνής ιστορίες με μάγισσες, ξωτικά, μονομάχους, ιππότες και ταυρομάχους. Η περιπλάνηση αυτή εκκινεί με χορευτική διάθεση χάρη στο μαγευτικό βαλς από τη «Μασκαράτα» (Masquerade Waltz) του Αράμ Χατσατουριάν (Aram Khachaturian). Συνεχίζεται με το διάσημο «Χορό των Ιπποτών» από το μπαλέτο «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» του Σεργκέι Προκόφιεφ (Sergei Prokofiev) και διαπερνά το διαβολικό «Χορό των Μαγισσών» του Νικολό Παγκανίνι («Le Streghe», έργο 8), όπου τον απαιτητικό ρόλο του σόλο βιολιού αναλαμβάνει να φέρει σε πέρας ο ταλαντούχος νέος βιολονίστας Στέφαν Μπεσάν (Stefan Besan) από τη Ρουμανία.

Ακολούθως, η περιδιάβαση διέρχεται μέσα από τις μελωδίες της διάσημης όπερας «Κάρμεν» (Carmen, Suite No. 1) του Ζορζ Μπιζέ (Georges Bizet) και τους  ειρωνικούς ρυθμούς του «Πένθιμου Εμβατηρίου μιας Μαριονέτας» (Marche Funèbre d'une Marionnette) του Σαρλ Γκουνό (Charles Gounod), ενός  μουσικού θέματος που έγινε ιδιαίτερο γνωστό από την τηλεοπτική σειρά «O Άλφρεντ Χίτσκοκ Παρουσιάζει». Το τέλος της διαδρομής ορίζουν οι επικές δημιουργίες του Χάουαρντ Σορ (Howard Shore) από τον παραμυθένιο κόσμο του «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών» και οι υποβλητικές συνθέσεις του Χανς Ζίμερ (Hans Zimmer) από τον επιβλητική υπερπαραγωγή «Μονομάχος». 

«Πρόκειται για επτά ξεχωριστές ιστορίες ή αφηγήσεις, οι οποίες έχουν μεταμφιεστεί σε ήχους και, μέσω της μουσικής, παρουσιάζονται στο κοινό σε νέα, διαφορετική μορφή. Αυτή τη φορά η MOYSA αντλεί την έμπνευσή της από το Καρναβάλι και εισφέρει στα ορχηστρικά δρώμενα ένα νέο συμφωνικό ρεπερτόριο, πιο περιγραφικό, περισσότερο παραμυθένιο, γεμάτο χαρακτήρες, πρόσωπα και εικόνες», εξηγεί ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης (ΟΜΜΘ), Γιώργος - Εμμανουήλ Λαζαρίδης. 

Ο ίδιος προσθέτει: «Το Καρναβάλι αποτελεί, εκτός των άλλων, μία εκδοχή θεάτρου για τους πολίτες και μετατρέπει τη Θεσσαλονίκη σε απέραντη σκηνή. Συνιστά, λοιπόν, ευκαιρία για τον καθένα από εμάς να μεταβληθεί σε ένα είδος ηθοποιού, να υποδυθεί έναν ρόλο και να ενδυθεί ένα χαρακτήρα που δεν είναι δικός του. Υπό την έννοια αυτή, οι συνθέσεις που παρουσιάζει η MOYSA, εμπεριέχουν μοναδικούς χαρακτήρες, όπως ιππότες, μαριονέτες και μάγισσες, που μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο φαντασιακής μεταμφίεσης οποιουδήποτε ακροατή, χάρη στη δύναμη της μουσικής». 
Μάλιστα, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΟΜΜΘ προτρέπει τους θεατές να προσέλθουν μεταμφιεσμένοι στη συναυλία, εφόσον το επιθυμούν, φορώντας μάσκες, περούκες ή οποιοδήποτε άλλο αποκριάτικο εξάρτημα.  

Ελάτε... ντυμένοι!

«Σ΄ αυτήν την εκδήλωση δεν ισχύει κανένας περιορισμός, όσον αφορά στον κώδικα εμφάνισης. Κάθε πολίτης που θέλει να έχει αποκριάτικη αμφίεση, είναι ευπρόσδεκτος στο Μέγαρο Μουσικής. Άλλωστε, ας μην ξεχνάμε ότι στη Βιέννη του 18ου αιώνα, την εποχή του Μότσαρτ και του Μπετόβεν, διοργανώνονταν πολλές μουσικές συναυλίες, στις οποίες οι θεατές  προσέρχονταν μεταμφιεσμένοι ή φορούσαν μια μικρή αποκριάτικη μάσκα στο πρόσωπο. Εμείς, λοιπόν, λέμε ότι, εάν κάτι τέτοιο εμπνέει και σήμερα τους θεατές, γιατί όχι; Ας έρθουν ντυμένοι με αποκριάτικες στολές!», σημειώνει ο Γιώργος - Εμμανουήλ Λαζαρίδης.

Τη «Συναυλία του Καρναβαλιού» (The Carnival Concert) διευθύνει ο Θοδωρής Παπαδημητρίου, πολυτάλαντος μουσικός και τακτικό στέλεχος της MOYSA,  ο οποίος εγγυάται μία αυθεντική εμπειρία για το κοινό στην πρώτη αποκριάτικη συναυλία της ορχήστρας και ενδέκατη στην ετήσια διαδρομή της. 

MOYSA Οι μουσικοί της κάθονται πάντα στην άκρη της καρέκλας!



«Στη σκηνή του Μεγάρου Μουσικής το βράδυ του Σαββάτου φιλοδοξούμε να αναπαραστήσουμε ατμόσφαιρα γιορτής, χαράς και ευωχίας, σύμφωνα με το πνεύμα του εορτασμού της Αποκριάς», λέει ο διευθυντής ορχήστρας της MOYSA, Θοδωρής Παπαδημητρίου. 

Σε σύντομο διάλειμμα από τις εντατικές πρόβες, ο κ. Παπαδημητρίου δηλώνει βέβαιος για το αισθητικό αποτέλεσμα των προσπαθειών του ιδίου και των 77 μελών της ορχηστρικού συνόλου που θα εμφανιστούν επί σκηνής.  

«Η MOYSA αποτελείται από νέους και ταλαντούχους μουσικούς, που, όταν ανεβαίνουν στη σκηνή, κάθονται σχεδόν πάντα στην άκρη της καρέκλας. Η ηλικία τους, η εγρήγορση και η ενέργεια που ξεχειλίζει από μέσα τους, δεν επιτρέπει στους μουσικούς της MOYSA να κάθονται αλλιώς, δηλαδή να ακουμπούν στην πλάτη της καρέκλας, να εφησυχάζουν και απλώς να εκτελούν τις συνθέσεις», σημειώνει ο μαέστρος του ορχηστρικού συνόλου.  

Ο ίδιος τονίζει ότι η ψυχαγωγία κατά την περίοδο των Αποκριάς δεν είναι μονοσήμαντη, αλλά μπορεί να διασφαλιστεί και μέσω της συμφωνικής μουσικής, υπενθυμίζοντας το παράδειγμα του φημισμένου Καρναβαλιού της Βενετίας, το οποίο συνδέεται με τη λόγια ευρωπαϊκή μουσική. 

Ο κ. Παπαδημητρίου προσθέτει ότι, μετά το τέλος της συναυλίας του Σαββάτου, η MOYSΑ επιφυλάσσει εκπλήξεις και απρόοπτα για τους θεατές που θα την προτιμήσουν, προαναγγέλλοντας ότι τα μέλη της θα «μασκαρευτούν» και αυτά τα ίδια, για να τιμήσουν το έθιμο της Αποκριάς.  

Σημειώνεται ότι η Συμφωνική Ορχήστρα Νέων του ΟΜΜΘ ιδρύθηκε το Μάρτιο του 2015 με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Αποτελείται δε από μουσικούς ηλικίας 8 έως 25 ετών, που προέρχονται από διάφορες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, από τη Φλώρινα έως την Αλεξανδρούπολη, καθώς και άλλες πόλεις της χώρας, όπως η Αθήνα, η Κέρκυρα και το Ηράκλειο.

Η ταυτότητα της παράστασηςMOYSA: THE CARNIVAL CONCERT
Τιμές εισιτηρίων: 10€, 5€ (μαθητικά - φοιτητικά - κάτοχοι κάρτας ανεργίας)
Πληροφορίες- εισιτήρια στα εκδοτήρια της πλατείας Αριστοτέλους,  στα εκδοτήρια του Μεγάρου Μουσικής, στο 2310895938-9 και στο http://www.tch.gr