Σε απόσταση... αναπνοής από τις εγκαταστάσεις της Πολεμικής Αεροπορίας στη Μίκρα, σε έκταση του δήμου Θερμαϊκού (τις γνωστές "Κεραίες") σκοπεύει η κυβέρνηση να δημιουργήσει το νέο hot spot προσφύγων.


Ουσιαστικά στο σημείο αναμένεται να μετακινηθούν οι πρόσφυγες που βρίσκονται στην Ειδομένη κι έτσι εκεί θα δημιουργηθεί το μεγαλύτερο hot spot στην Ελλάδα -σε... μέγεθος κωμόπολης. 

Οι πρώτες αντιδράσεις ήρθαν από το δήμο Θερμαϊκού, καθώς, με ανακοίνωσή του, αναφέρει τρεις βασικούς λόγους για τους οποίους δεν είναι δυνατή η δημιουργία τέτοιου κέντρου στο συγκεκριμένο σημείο.

Οι λόγοι για τους οποίους, σύμφωνα με το δήμο, ο συγκεκριμένος χώρος, ιδιοκτησίας του ΤΑΙΠΕΔ, θεωρείται ακατάλληλος, είναι οι εξής:
  1. Ανήκει στην ευρύτερη τουριστική περιοχή της ανατολικής Θεσσαλονίκης και βρίσκεται δίπλα σε έκταση, για την οποία υπάρχει ολοκληρωμένο σχέδιο τουριστικής ανάπτυξης από το Δήμο Θερμαϊκού, με αξιοποίηση των εφαπτόμενων ακινήτων.
  2. Επιπλέον μέρος της έκτασης προορίζεται για τη μετεγκατάσταση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.
  3. Γειτνιάζει με στρατιωτικές εγκαταστάσεις της Πολεμικής Αεροπορίας και με το αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης.
Είναι σαφές ότι τα σχέδια του δήμου για τουριστική ανάπτυξη είναι... ιδιαίτερα θολά, αφού το σχέδιο τουριστικής ανάπτυξης δεν έχει ενταχθεί σε κάποιο ΕΣΠΑ για να λάβει χρηματοδότηση. Επίσης, το ΠΑΜΑΚ σχεδιάζει, μεν, την μετεγκατάστασή του, αλλά βλέπει πιο εφικτό, μέσα σε αυτό το οικονομικό περιβάλλον, να του αποδοθούν τα κτίρια και η έκταση του πρώην 424 ΓΣΝ, το οποίο βρίσκεται δίπλα στις υπάρχουσες εγκαταστάσεις του. Το μεγάλο πρόβλημα είναι η γειτνίαση με το αεροδρόμιο, καθώς το κέντρο θα είναι ανοικτού τύπου και πολύ κοντά τόσο στις εγκαταστάσεις της Πολεμικής Αεροπορίας, όσο και στο τέρμιναλ, αλλά και στον εμπορευματικό σταθμό του Αεροδρομίου Μακεδονία.

Υπάρχουν, όμως κι άλλα θέματα για τη συγκεκριμένη έκταση, η οποία τώρα είναι αναξιοποίητη και σ αυτήν καταφεύγουν σκηνίτες τσιγγάνοι, ενώ κατά τη διάρκεια του χειμώνα πλημμυρίζει πολύ συχνά. Επίσης, το καλοκαίρι, όποτε καθυστερήσουν οι ψεκασμοί για τα κουνούπια, αποτελεί χώρο αναπαραγωγής τους.