Για πρώτη φορά, μετά από την καθιέρωση της ονομασίας Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, Ελληνικό υπουργείο δέχεται έγγραφα από την γείτονα στα οποία να αναφέρεται με το ψευδεπίγραφο όνομά της!


Όπως αποκάλυψε σήμερα η εφημερίδα "Μακεδονία", σε ρεπορτάζ του Κ. Καντούρη, στην αλληλογραφία μεταξύ των αρμόδιων υπουργείων των δύο χωρών, η χώρα αναφέρεται ως... "Δημοκρατία της Μακεδονίας"! Μάλιστα, ενώ ως τώρα οι ελληνικές αρχές επέστρεφαν παρόμοια έγγραφα ως απαράδεκτα, αυτήν τη φορά τα δέχτηκαν κι απάντησαν, σε αίτημα έκδοσης Σκοπιανού εγκληματία, λες και δε συνέβαινε τίποτα!

Τουλάχιστον δύο βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας αντέδρασαν στην -προφανώς- άγνοια του υπουργείου: Ο κ. Στ. Καλαφάτης, που κατέθεσε ερώτηση προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, στη Βουλή κι ο κ. Καράογλου, που έκανε δήλωση.

«Φαίνεται πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αγνοεί ακόμη και αποφάσεις του ΟΗΕ. Πώς να εξηγηθεί διαφορετικά η ενέργεια του Υπουργείου Δικαιοσύνης να δεχτεί έγγραφα του αντίστοιχου υπουργείου της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας ως έγκυρα, παρά το ότι σε αυτά η χώρα αναγράφονταν ως “Δημοκρατία της Μακεδονίας”. Ως τώρα, το υπουργείο επέστρεφε τα έγγραφα αυτά ως απαράδεκτα, επισημαίνοντας πως οι Ελληνικές Δικαστικές Αρχές δεν έχουν συνεργασία με χώρα που φέρει αυτό το όνομα, αλλά συνεργάζονται με την FYRoM. Και, φυσικά, οι Αρχές της γειτονικής χώρας, έσπευδαν να ανταποκριθούν. Πλέον, μετά τις δηλώσεις περί Αιγαίου χωρίς σύνορα, μετά τις συνεντεύξεις υπουργών που φέρονται να αποκαλούν τα Σκόπια ως “Μακεδονία”, ήρθε και η επίσημη επιβεβαίωση, μέσω εγγράφων του υπουργείου Δικαιοσύνης, πως αυτή η κυβέρνηση δεν έχει όρια οπισθοχώρησης σε εθνικά θέματα», δήλωσε ο κ. Καλαφάτης, που είναι και υπεύθυνος του Τομέα Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.  Με την Ερώτησή του ζητά να μάθει "για ποιο λόγο στην αναφερόμενη περίπτωση της έκδοσης σκοπιανού υπηκόου δεν ακολουθήθηκε η πρακτική της επιστροφής εγγράφων ως απαράδεκτα με την ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας» και τι σκοπεύει να κάνει η κυβέρνηση για  να διορθώσει την υφιστάμενη κατάσταση";

Ο υπεύθυνος του Τομέα Μακεδονίας και Θράκης της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης, Θ. Καράογλου,  δήλωσε:

«Είναι πλέον σαφές ότι η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έχει  παραδώσει γη και ύδωρ. Εθνική εξωτερική πολιτική δεν υφίσταται.  Η χώρα κινδυνεύει να καταντήσει ο περίγελος των Βαλκανίων. Εάν το Υπουργείο Δικαιοσύνης δεν διαψεύσει όσα είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας σχετικά με την αποδοχή εκ μέρους του εγγράφων των αρχών των Σκοπίων με το όνομα “Μακεδονία”, τότε πλέον θα ομολογεί de facto αποδοχή της ονομασίας “Δημοκρατία της Μακεδονίας” από την Κυβέρνηση. Δυστυχώς, επιβεβαιώνεται ο άγραφος κανόνας ότι τα κάστρα πέφτουν από μέσα».

Γνωστοποιεί, επίσης, ότι κατέθεσε κι αυτός, Ερώτηση στη Βουλή.