Στη Λέσβο επιχειρεί από τις αρχές του Φλεβάρη το σκάφος MINDEN της Γερμανικής διασωστικής οργάνωσης Die Seenotretter – DGzRS (www.seenotretter.de/wer-wir-sind), σε συνεργασία με την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης και το τοπικό παράρτημά της.
Το σκάφος, μήκους 23 μέτρων, είναι στελεχωμένο με πλήρωμα της DGzRS και της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης και πραγματοποιεί περιπολίες σε καθημερινή βάση συνεργασίας με το πλωτό Περιπολικό Ανοιχτής Θαλάσσης (ΠΑΘ) και τη Λιμενική Αρχή Μυτιλήνης, συνδράμοντας στο έργο του Λιμενικού Σώματος τόσο σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης όσο και στη περισυλλογή προσφύγων από λέμβους. 

Η αποστολή του MINDEN στη Λέσβο εντάσσεται στο πρόγραμμα «Members Helping Members» της Διεθνούς Ομοσπονδίας Θαλάσσιας Διάσωσης (International Maritime Federation, IMRF), στο πλαίσιο του οποίου ευρωπαϊκές οργανώσεις στηρίζουν τις προσπάθειες της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης αλλά και του Λιμενικού Σώματος στο Αιγαίο, με διασωστικά σκάφη, εξοπλισμό, εκπαιδευτικά προγράμματα, αλλά και ανθρώπινο δυναμικό.

Σύμφωνα με τον έως τώρα προγραμματισμό της Γερμανικής Οργάνωσης, το σκάφος θα παραμείνει στην Ελλάδα για διάστημα τουλάχιστον τριών μηνών, στη διάρκεια του οποίου το πλήρωμα θα συνεργάζεται στενά με την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης, τόσο σε επίπεδο επιχειρήσεων όσο και εκπαίδευσης. Η πρώτη επιχείρηση, μάλιστα, του Γερμανικού MINDEN έγινε σε συνεργασία με το σκάφος RESCUE 1 της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης, που βρίσκεται στη Λέσβο από τον Νοέμβριο, στο πλαίσιο του προγράμματος «ΑΙΓΕΑΣ» της ΕΟΔ. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα που υλοποιείται από την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης αφορά ενίσχυση των δυνάμεων της Οργάνωσης με εθελοντές από όλη την Ελλάδα και διασωστικό εξοπλισμό στα παραρτήματά της που βρίσκονται στη Λέσβο, τη Σάμο, την Κω και τη Χίο με στόχο την ενίσχυση της επιχειρησιακής τους ικανότητας. 

Τα στελέχη της DGzRS μεταφέρουν καθημερινά την άριστη τεχνογνωσία και εμπειρία τους στη θαλάσσια διάσωση στα μέλη της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης που στελεχώνουν το MINDEN, συγχρόνως, όμως, έχουν ξεκινήσει και εκπαιδεύσεις Πρώτων Βοηθειών για τους εθελοντές της ΕΟΔ στο νησί. Επίσης, η Γερμανική οργάνωση έχει εμπιστευτεί και αναθέσει σε μέλος της ΕΟΔ που βρίσκεται καθημερινά στο MINDEN, την επικοινωνία με τις εμπλεκόμενες αρχές και δυνάμεις των περιστατικών, ώστε να εξασφαλιστεί η καλύτερη δυνατή συνεργασία μεταξύ των φορέων.