Όπως κάθε χρόνο το Μάρτιο, έτσι και φέτος το Τμήμα Φυσικής του ΑΠΘ θα φιλοξενήσει, περίπου, 120 μαθήτριες και μαθητές Λυκείου οι οποίοι θα γίνουν, για μια μέρα, φυσικοί σωματιδίων και θα αναλύσουν πραγματικά δεδομένα
από τον καινούριο και ισχυρό Μεγάλο Αδρονικό Επιταχυντή (Large Hadron Collider, LHC) που βρίσκεται στο εργαστήριο CERN, έξω από τη Γενεύη.

Οι φυσικοί χρησιμοποιούν τον LHC για να μελετήσουν τα μικρότερα γνωστά σωματίδια – τους δομικούς λίθους της ύλης. Το LHC προωθεί, και ίσως αλλάξει, την κατανόηση του σύμπαντος, από το μικροσκοπικό υποατομικό επίπεδο, έως το αχανές διάστημα. Τα πειραματικά αποτελέσματα παρακολουθούνται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όχι μόνο από τους φυσικούς αλλά και από το ευρύ κοινό. Η διεθνής εκδήλωση των Masterclasses επιτρέπει σε μαθητές Λυκείου να γευτούν από πρώτο χέρι αυτή την εμπειρία, εργαζόμενοι για μια ημέρα σαν αληθινοί επιστήμονες.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 10 Μαρτίου 2016 και ώρα 9.30, στη Σχολή Θετικών Επιστημών του Α.Π.Θ., στην Αίθουσα Α31 και οργανώνεται, όπως και τις προηγούμενες χρονιές, από τον Τομέα Πυρηνικής Φυσικής και Φυσικής Στοιχειωδών Σωματιδίων. Περισσότερα από 70 Λύκεια της χώρας εκδήλωσαν ενδιαφέρον, με τα πιο απομακρυσμένα να είναι από την Αλεξανδρούπολη και τη Φλώρινα.

Οι μαθητές θα περάσουν μια ολόκληρη μέρα με τους ερευνητές, υποψήφιους διδάκτορες και μεταπτυχιακούς φοιτητές του Τομέα, καθώς και προπτυχικούς φοιτητές του Τμήματος και θα εργαστούν μαζί τους για να ψάξουν ανάμεσα στις τροχιές των σωματιδίων για να “ξανα-ανακαλύψουν” το σωματίδιο Ζ, τον φορέα της ασθενούς δύναμης, και το σωματίδιο Higgs, που ανακαλύφθηκε το 2012 στο CERN.

Η εκδήλωση στο ΑΠΘ είναι μέρος των διεθνών ημερίδων που οργανώνονται κάθε χρόνο το Μάρτιο. Η φετινή διοργάνωση των Masterclasses στη Φυσική Σωματιδίων (“12th International Particle Physics Masterclasses 2016”) πραγματοποιείται από τις 11 Φεβρουαρίου έως τις 23 Μαρτίου 2016, και συμμετέχουν περίπου 200 Πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα από 42 χώρες του κόσμου που ανοίγουν τις πόρτες τους σε πάνω από 10,000 μαθητές Λυκείου για να τους κάνουν, για μια μέρα, φυσικούς σωματιδίων (http://www.physicsmasterclasses.org/index.php).

Συντονιστές της διοργάνωσης στο ΑΠΘ είναι οι κκ. Δημήτριος Σαμψωνίδης (Αν. Καθηγητής), Κώστας Κορδάς (Επίκουρος Καθηγητής) και Χρήστος Ελευθεριάδης (Αναπληρωτής Καθηγητής). Οι δύο πρώτοι συμμετέχουν στο πείραμα ATLAS και ο τελευταίος στο πείραμα CAST.

Το αναλυτικό πρόγραμμα της εκδήλωσης στο ΑΠΘ: http://masterclasses.physics.auth.gr