Η πρώτη Δευτέρα της Σαρακοστής, που όλοι ξέρουμε ώς Καθαρή Δευτέρα, ονομάστηκε έτσι, επειδή οι νοικοκυρές καθάριζαν σχολαστικά τα μαγειρικά σκεύη από τα λίπη και τα «κρέμαγαν » καθώς ακολουθούσε το 40ήμερο της αυστηρής νηστείας.


Το έδεσμα που χαρακτηρίζει την Καθαρή Δευτέρα είναι η λαγάνα. Η ιστορία της, χάνεται στο βάθος των χρόνων αφού με την ονομασία λάγανον, αναφέρεται σε αρχαία ελληνικά κείμενα. Μάλλον όμως η παράδοση αυτή, της κατανάλωσης αυτού του άζυμου άρτου, αναφέρεται στα όμοια αρτοσκευάσματα των ισραηλιτών κατά την Έξοδο τους από την Αίγυπτο.

Χαλβάς,ελιές,ταραμάς και λαγάνα είναι τα τρόφιμα της Καθαρής Δευτέρας.



Η λαγάνα, αυτός ο τραγανός πλακούντας με την ιδιαίτερη γεύση,την λίγη ψίχα, πασπαλισμένος με σουσάμι, ζεστός, είναι η πιό χαρούμενη γευστική νότα, στο δύσκολο ξεκίνημα της νηστείας .

Το έθιμο επιτάσει, παρά την αργία,οι παραδοσιακοί φούρνοι,να ανοίγουν απο τα ξημερώματα για να ψήσουν τις λαγάνες. Άν, πάλι θέλετε να δοκιμάσετε τις ικανότητες σας στην αρτοποιία, σας προσφέρουμε μιά εύκολη συνταγή. Να ευχαριστήσουμε τον «Κόκκινο φούρνο» στη Θεσσαλονίκη και τους αδερφούς Τζιάλλα για τις πληροφορίες και την φωτογράφιση του προιόντος.

Υλικά
·         750 γραμμ. αλεύρι σκληρό (για ψωμί)
·         1 φακελάκι ξερή μαγιά
·         1 κ.σ. αλάτι
·         1 κ.γλ. ζάχαρη
·         1/2 φλ. τσαγ. ελαιόλαδο
·         1 φλ. τσαγιού κρασί γλυκό (Σάμου ή Λήμνου)8833-lagana
·         1 κ.γλ. γλυκάνισο
·         2 κ.σ. σουσάμι
·         1 ποτήρι νερό χλιαρό

Eκτέλεση

Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε λεκάνη. Ρίχνουμε τη μαγιά και τη ζάχαρη, κάνουμε λακκούβα στη μέση και προσθέτουμε το λάδι και το κρασί.

Αρχίζουμε να ζυμώνουμε και να προσθέτουμε το χλιαρό νερό τόσο όσο η ζύμη να μην κολλάει στο χέρι.

Τέλος ρίχνουμε το αλάτι και τον γλυκάνισο.

Τοποθετούμε τη ζύμη στον πάγκο εργασίας και τη ζυμώνουμε δυνατά για 5΄-6΄. Τη βάζουμε στη λεκάνη. Τη σκεπάζουμε με πετσέτα και την αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο, περίπου 45΄ με 1 ώρα.

Αφού διπλασιαστεί σε όγκο τη χωρίζουμε σε δύο μέρη. Δίνουμε στα δύο ζυμάρια σχήμα λαγάνας με πάχος όχι μεγαλύτερο από ένα δάχτυλο.

Βάζουμε τις λαγάνες σε λαμαρίνα με λαδόκολλα και με τα δάχτυλα πατάμε λίγο να κάνει βαθουλώματα. Ξανασκεπάζουμε τις λαγάνες και τις αφήνουμε να σταθούν για 20΄, ν’ ανέβουν λίγο. Τέλος τις ραντίζουμε με λίγο νερό και πασπαλίζουμε με σουσάμι.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C στις αντιστάσεις στην τελευταία σχάρα για περίπου 45΄ μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν τραγανές.

Από το foodmood.gr