Σχέδια επί... χάρτου πραγματοποιεί, πλέον, το Συμβούλιο Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης για να βρεθούν νέοι τρόποι αστικής συγκοινωνίας στο πολεοδομικό συγκρότημα -ακόμη και η κατασκευή τραμ.


Τα σχέδια αυτά εντάσσονται στο Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας της Μητροπολιτικής Περιοχής Θεσσαλονίκης(ΣΒΑΚ), το οποίο προωθεί το ΣΑΣΘ και, μάλιστα, έχει βραβευθεί διεθνώς από την Ευρωπαία Επίτροπο για θέματα μεταφορών, Violeta Bulc.

Η παρουσίαση του Σχεδίου έγινε παρουσία εκπροσώπων του Υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Χρήστου Σπίρτζη, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Δήμων της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, του ΟΑΣΘ, της «Αττικό Μετρό ΑΕ», της «Εγνατία Οδός ΑΕ», πανεπιστημιακών και εκπροσώπων φορέων και συλλόγων, σε συνάντηση εργασίας – φόρουμ κινητικότητας.

Όπως τόνισε ο Πρόεδρος του ΣΑΣΘ, Γιάννης Παλαιστής, «μια από τις καινοτομίες του ΣΒΑΚ είναι η ενεργή συμμετοχή των εμπλεκόμενων μερών και ιδιαίτερα των Δήμων και όσων διαμορφώνουν πολιτική στη διαδικασία σχεδιασμού, αλλά και στην τελική υλοποίηση των προβλεπόμενων μέτρων, που στην περίπτωση της Θεσσαλονίκης είναι 12 (μεταξύ αυτών, ηλεκτρονικό εισιτήριο, θαλάσσια συγκοινωνία, δίκτυο λεωφορειολωρίδων, πεζοδρόμων και ποδηλατοδρόμων, σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης, ακόμη και τραμ)». 

Ήδη στο ΣΑΣΘ λειτουργεί ειδικό γραφείο, ώστε σε συνεργασία με τους Δήμους να τους δοθεί η ευκαιρία να εκπονήσουν τα δικά τους ΣΒΑΚ και να μπορέσουν να διεκδικήσουν κονδύλια για έργα που μπορούν να κάνουν πιο βιώσιμη όλη τη μητροπολιτική περιοχή Θεσσαλονίκης. Ως τώρα, συμμετέχουν οι δήμοι Θεσσαλονίκης, Θέρμης, Πυλαίας Χορτιάτη, Παύλου Μελά και Χαλκηδόνας.