Στη συνάντηση σοσιαλδημοκρατών ηγετών, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι με πρωτοβουλία του γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ, συμμετείχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. 


Σε δηλώσεις που έκανε μετά το πέρας της Συνόδου, ο κ. Τσίπρας μίλησε για τις παράλληλες κρίσεις που βιώνει η Ευρώπη -σε οικονομία και προσφυγικό- οι οποίες «αναδεικνύουν με έντονο τρόπο τις διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στην πρόοδο και τη συντήρηση».

Υπογράμμισε ότι οι προοδευτικές δυνάμεις οφείλουν να υψώσουν ένα τείχος σε οικονομικές πολιτικές που στρώνουν το έδαφος στην ακροδεξιά που απειλεί το μέλλον της Ευρώπης

«Καταλύτης του ευρωσκεπτικισμού δεν είναι όσοι θέλουν πολιτικές ενάντια στη λιτότητα και υπέρ της κοινωνικής συνοχής, αλλά ο καταλύτης του ευρωσκεπτικισμού είναι ο νεοφιλελευθερισμός και η ακροδεξιά» συνέχισε.

Τέλος, ανέφερε ότι στο επίκεντρο της συζήτησης ήταν η «ανάγκη να επιστρέψουμε σε ένα μοντέλο ανάπτυξης αφήνοντας πίσω μας τις πολιτικές λιτότητας».

Συμμετείχαν 15 πολιτικοί, μεταξύ των οποίων ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι, ο γερμανός αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν, ο νέος πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα, ο πρωθυπουργός της Μάλτας Γιόζεφ Μούσκατ, ο υπουργός Εσωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν και ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος της Ολλανδίας Ντέρικ Σάμσον. Επίσης, ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι και ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί.

Στη σύνοδο συζητήθηκαν η πολιτική κατάσταση στην Ευρώπη με άξονα το προσφυγικό και ζητήματα οικονομίας, ανάπτυξης και επενδύσεων.