Θα μειωθούν τα τιμολόγια της ΔΕΗ...εάν και εφόσον! Αυτό υποσχέθηκε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης, αρκεί, βέβαια, να συντρέξουν δύο προϋποθέσεις:


Πρώτον εάν παραμείνουν χαμηλές οι τιμές του πετρελαίου και δεύτερον, εάν συνεχισθεί η τάση μείωσης του ρυθμού των ανεξόφλητων οφειλών προς τη ΔΕΗ.

Μάλιστα, κατηγόρησε ότι με λογιστικά τερτίπια οδηγηθήκαμε σε ζημιές της εταιρίας: "Θα μπορούσε με έναν άλλο τρόπο να μην υπάρχει αυτή η ζημιά. Άλλωστε το οτι υπάρχουν αυξημένες αποσβέσεις και αυξημένες επισφαλείς προβλέψεις, οδήγησε σε αυτό το νούμερο", ανέφερε ο κ. Σκουρλέτης, κάνοντας λόγο για "νοικοκύρεμα" που  θα οδηγήσει την επόμενη χρονιά σε κέρδη τη ΔΕΗ.      

Για τα ενεργειακά θέματα, ο κ. Σκουρλέτης, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι καμία άλλη ιδιωτικοποίηση στον τομέα της ενέργειας, πέραν του ΔΕΣΦΑ, δεν πρόκειται να προχωρήσει και διέψευσε ότι το νέο Ταμείο Αξιοποίησης της Δημόσιας Περιουσίας πρόκειται να αναλάβει τις πωλήσεις για ΔΕΗ, ΔΕΠΑ, ΕΛΠΕ. 

Για τη φημολογία σε σχέση με την αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης στην Ενέργεια, ο κ. Σκουρλέτης ανέφερε, αφήνοντας ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο, ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν πολλές προτάσεις, αλλά ακόμη δεν έχει "κλειδώσει" κάτι. Διέψευσε οτι συζητείται αύξηση του ΦΠΑ στους λογαριασμούς της ΔΕΗ και εξέφρασε την εκτίμηση ότι στον τομέα του αερίου, η πιθανή επιβάρυνση (από την αύξηση του ΕΦΚ) δεν θα αντιστρέψει τη νέα διαμορφωμένη πραγματικότητα που είναι ότι οι τιμές είναι μειωμένες σε σχέση με πέρυσι. 

Στις 17 Μαΐου τα εγκαίνια του ΤΑP στη Θεσσαλονίκη

Για την πρόοδο στα θέματα των αγωγών, ανακοίνωσε ότι στις 17 Μαΐου, θα γίνουν τα εγκαίνια του TAP στη Θεσσαλονίκη, ενώ επανέφερε στο προσκήνιο το μνημόνιο που υπεγράφη, στη Ρώμη, μεταξύ ΔΕΠΑ, Gazprom, Edison, που αναζητά δρόμους εναλλακτικής όδευσης για το ρωσικό αέριο και το οποίο είναι απολύτως συμβατό με τη στρατηγική της Ε.Ε. για διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών και οδεύσεων, όπως είπε.Επίσης, επιβεβαίωσε ότι προχωρά πιο γρήγορα η μικρή ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης. 

Ο κ. Σκουρλέτης, επίσης, προανήγγειλε νομοθετικές πρωτοβουλίες τόσο για το νέο πλαίσιο της αγοράς ηλεκτρισμού, όσο και για τις ΑΠΕ. Είπε, επίσης, ότι υλοποιείται το μέτρο της διακοψιμότητας που μαζί με το θέμα των ΑΔΙ, αποτελούν εργαλεία άσκησης της βιομηχανικής πολιτικής, ενώ παράλληλα βρίσκονται σε εξέλιξη οι συνομιλίες με τη βιομηχανία, για το πώς θα ρυθμιστεί το αυξημένο ενεργειακό κόστος.