Δύο Αμερικανοί, πρωτοπόροι της κρυπτογράφησης, οι Γουάιτφιλντ Ντίφι και Μάρτιν Χέλμαν, είναι οι τιμώμενοι φέτος με το Βραβείο Τούρινγκ, ύψους ενός εκατομμυρίου δολαρίων, το επονομαζόμενο και «νόμπελ πληροφορικής»

Το βραβείο, που χρηματοδοτείται κυρίως από τη Google, φέρει το όνομα του μεγάλου Βρετανού μαθηματικού Άλαν Τούρινγκ – του ανθρώπου που έσπασε τον κώδικα των ναζί – και είναι το πιο σημαντικό στον χώρο της πληροφορικής και της τεχνολογίας. Το απονέμει η Ένωση Υπολογιστικών Μηχανών (ACM).

Ο 71χρονος Ντίφι υπήρξε επικεφαλής του τομέα κυβερνο – ασφάλειας στην εταιρεία πληροφορικής Sun Microsystems και ο 70χρονος Χέλμαν είναι ομότιμος καθηγητής της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Στάνφορντ της Καλιφόρνια.

Οι δυο κρυπτογράφοι εργάζονται από το 1976 πάνω στις εφαρμογές του «δημόσιου κλειδιού» και της«ψηφιακής υπογραφής», χάρη στις οποίες ο καθένας μπορεί πλέον να κάνει κρυπτογράφηση. Με βάση τις δικές τους αποκαλύψεις το διαδίκτυο θεωρείται μια σχετικά ασφαλής μέθοδος επικοινωνίας κάτι που βοήθησε στην επέκταση του Παγκόσμιου Ιστού.

Οι Ντίφι και Χέλμαν συνεργάσθηκαν στενά στο Εργαστήριο Τεχνητής Νοημοσύνης του Στάνφορντ στη δεκαετία του ΄80. Μέχρι τότε η τεχνολογία κρυπτογράφησης βρισκόταν υπό τον ασφυκτικό έλεγχο των κυβερνήσεων. Οι τεχνολογικές καινοτομίες τους, όμως βοήθησαν τις ιδιωτικές εταιρείες και τους απλούς πολίτες να αποκτήσουν τον έλεγχο πάνω στις διακινούμενες πληροφορίες μέσω διαδικτύου.

Πηγή: tvxs.gr