«Υπάρχουν ΜΚΟ και άλλα συμφέροντα που θέλουν να κρατήσουν τους πρόσφυγες εκεί πάνω, στην Ειδομένη». Αυτό δήλωσε η υφυπουργός Μακεδονίας και Θράκης Μαρία Κόλλια Τσαρουχά!


Τη δήλωση έκανε λίγο πριν αρχίσει η εκδήλωση για τη διαχείριση των προσφυγικών ροών στη Βόρεια Ελλάδα, που διοργανώνεται από το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας και το υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης, στη Θεσσαλονίκη.

Όπως είπε, «παρεισφρύουν πάρα πολλές άλλες παρενέργειες από κάποιους που έχουν τα δικά τους συμφέροντα. Δεν εννοώ τους ντόπιους. Υπάρχουν ΜΚΟ και άλλα συμφέροντα που θέλουν να κρατήσουν τους πρόσφυγες εκεί πάνω. Όσο υπήρχε μια ροή μπορούσαμε να το αντιμετωπίσουμε. Από τη στιγμή που έκλεισαν όμως τα σύνορα... Άμεση παρέμβαση όπως στα Διαβατά και στους άλλους χώρους συγκέντρωσης δεν μπορούμε επισήμως ως Πολιτεία να κάνουμε. Δεν μας επιτρέπεται. Η αγωνία μας είναι αυτοί οι άνθρωποι να μπουν σε χώρους ανθρώπινους».

Πάντως στην ομιλία της η κ. Τσαρουχά ευχαρίστησε τις ΜΚΟ για την εθελοντική προσφορά τους.

Το θέμα των ΜΚΟ τέθηκε και από άλλους ομιλητές:

Ο δήμαρχος Παιονίας, Χρήστος Γκουντενούδης τόνισε: «Η νομιμότητα της υφιστάμενης κατάστασης είναι υπό αμφισβήτηση. Η Ειδομένη είναι ένα σημείο παράνομο. Δεν υπήρχε καν στο χάρτη... Στο Δήμο Παιονίας των 28.000 κατοίκων βρίσκονται 20.000 πρόσφυγες. Στη Νέα Καβάλα, με καλύτερη οργάνωση εγκαταστάθηκαν 3.000 πρόσφυγες. Η χώρα και η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν ήταν έτοιμη να αντιμετωπίσει μια τέτοια κατάσταση. Υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις σε υποδομές υγείας».

Αλλά κι ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, είπε: «Υπάρχει σχετική ανοργανωσιά, παρά την καλή διάθεση για τη λειτουργία». Πρόσθεσε ότι και οι ΜΚΟ πρέπει να αναφέρονται κάπου για τη γρήγορη αντιμετώπιση των ζητημάτων που ανακύπτουν, ενώ ζήτησε νομοθετική ρύθμιση προκειμένου να μπορούν να διατεθούν κονδύλια στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και στους Δήμους που έχουν χώρους συγκέντρωσης προσφύγων στα όριά τους και να γίνουν άμεσα κάποιες απαραίτητες ενέργειες. 

«Οι ΜΚΟ και οι εθελοντικές οργανώσεις δεν έχουν δημιουργηθεί για να αντικαθιστούν την οργανωμένη Πολιτεία, αλλά για να συμπληρώνουν», επισήμανε ο βουλευτής Α Θεσσαλονίκης της ΝΔ, Σταύρος Καλαφάτης.

Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παυλίδης, υπογράμμισε ότι έχει μεγάλη σημασία η δημιουργία του συντονιστικού οργάνου Κεντρικής Μακεδονίας για τους πρόσφυγες με επικεφαλής το ΥΜΑΘ και με τη συμμετοχή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης, της ΠΕΔΚΜ, της ΕΛΑΣ και των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αλλοδαπών της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης, Γιώργος Παντελάκος, τόνισε ότι πέρσι και φέτος παρατηρήθηκαν οι μεγαλύτερες προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές, με την προώθηση υπερβολικά μεγάλου αριθμού από τους Τούρκους δουλέμπορους. Όπως είπε, στην Ελλάδα το 2015 συνελήφθησαν 143 λαθροδιακινητές.

Ο αναπληρωτής καθηγητής Ευρωπαϊκής Διακυβέρνησης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Δημήτρης Σκιαδάς, τόνισε πως «135.000 πρόσφυγες ήρθαν στην Ελλάδα τους πρώτους μήνες του 2016, με μια μείωση να παρατηρείται μόλις τις τελευταίες μέρες».

Ο πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, Αντώνιος Αυγερινός, τόνισε πως ο Διεθνής Οργανισμός του ΕΕΣ διαθέτει για το προσφυγικό 13 εκ. ελβετικά φράγκα που δίνονται σταδιακά, με την υλοποίηση παρεμβάσεων ανακούφισης και βοήθειας των προσφύγων στην Ελλάδα.