Με επιστολή τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, θα απευθυνθεί ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, ζητώντας την εξαίρεση της 1ης προβλήτας του λιμανιού από την σύμβαση παραχώρησης του ΟΛΘ.


Το παραπάνω τονίστηκε στην διάρκεια ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης παρουσία όλων των εμπλεκόμενων φορέων της πόλης.

"Δεν είναι δουλειά ούτε κάποιου υπουργού, ούτε του ΤΑΙΠΕΔ, ένα τόσο σημαντικό ζήτημα για τη Θεσσαλονίκη, είναι δουλειά του πρωθυπουργού. Οι χώροι της 1ης προβλήτας του λιμανιού εξυπηρετούν την καθημερινότητα του πολίτη", ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Μπουτάρης.

Ζήτησε από τους φορείς να στηρίξουν το αίτημα του δήμου Θεσσαλονίκης να εξαιρεθεί η 1η προβλήτα υποστηρίζοντας πως "είναι χώρος σημαντικός και δεν υπάρχουν αρκετοί ελεύθεροι σ’ έναν αστικό ιστό". Πρόσθεσε πως, "είχαμε διαβεβαιώσεις ότι θα μείνει εκτός παραχώρησης, διότι δεν εξυπηρετεί λιμενικές εργασίες, ενώ η διεκδίκηση υπάρχει από το 1997, την εποχή της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας".

Στην διάρκεια της σύσκεψης ζητήθηκε από τον Γιάννη Μπουτάρη να λύσει το ζήτημα με την 1η προβλήτα του λιμανιού στη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός, όπως ακριβώς παρενέβη και στο θέμα της Δραπετσώνας.

Αρκετοί από τους φορείς εξέφρασαν τις αντιρρήσεις τους και εμφανίστηκαν επιφυλακτικοί ως προς την πρόταση Μπουτάρη υποστηρίζοντας πως δεν θέλουν να τεθεί σε κίνδυνο η πώληση του λιμανιού.

Ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ Κυριάκος Λουφάκης, δήλωσε πως "αλλαγές στο διαγωνισμό φοβάμαι ότι θα οδηγήσουν σε περαιτέρω καθυστερήσεις και θα μας προσπεράσει μία για πάντα το τρένο για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης".

Ο αντιπρόεδρος του ΕΒΕΘ Μανώλης Βλαχογιάννης, είπε πως το Επιμελητήριο επιθυμεί την επιτυχής ολοκλήρωση του ανταγωνισμού, ενώ ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Παντελής Φιλιππίδης, ανέφερε πως εάν το αίτημα του δήμου για διεκδίκηση της 1ης προβλήτας βάλει σε κίνδυνο την πώληση της ΟΛΘ, τότε οι έμποροι δεν θα το στηρίξουν.

Ο βουλευτής της ΝΔ και επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Σταύρος Καλαφάτης, έκανε λόγο για δημιουργία εντυπώσεων από την πλευρά του δημάρχου, κατηγορώντας τον πως "αρκεστήκατε σε απλές διαβεβαιώσεις από την πλευρά των κυβερνώντων και πειστήκατε σε έναν καφέ πως θα δοθεί η 1η προβλήτα. Ή ήσασταν αφελής, ή η κυβέρνηση σας αγνόησε και σας ενέπαιξε". Θύμισε ότι "όταν η κυβέρνηση της ΝΔ το 2008 προσπαθούσε να παραχωρήσει τη χρήση του ΣΕΜΠΟ, κάποιοι ήταν στα κάγκελα. Τώρα μια Αριστερή(;) κυβέρνηση, δίνει το 67% των μετοχών. Στερνή μου γνώση, να σ' είχα πρώτα", τόνισε.

Ο εκπρόσωπος του δήμου Θεσσαλονίκης στο Δ.Σ. του ΟΛΘ Γιώργος Δημαρέλος, διαβεβαίωσε τους φορείς πως "δεν επηρεάζεται η διαγωνιστική διαδικασία", ενώ η εκπρόσωπος των εργαζομένων στο λιμάνι Φανή Γουργούρη, υποστήριξε πως "θα δώσετε στην κυριολεξία το λιμάνι και δεν θα πάρετε τίποτα. Ο καθένας φέρει το βάρος της ευθύνης του".

Μεταξύ άλλων στη σύσκεψη έδωσαν το παρών από το ΚΚΕ ο ευρωβουλευτής Σωτήρης Ζαριαννόπουλος, ο βουλευτής και επικεφαλής της δημοτικής παράταξης "Λαϊκή Συσπείρωση", Γιάννης Δελής, ο αντιπρόεδρος του ΕΕΘ Άλκης Ηλιάδης, ο αναπληρωτής αντιπρύτανης Οικονομικών ΑΠΘ Νικόλαος Βαρσακέλης, ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ - HELEXPO Κυριάκος Ποζρικίδης και ο πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης.


Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ