Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενέκριναν την συμφωνία με την Τουρκία για το προσφυγικό έγραψε στο λογαριασμό του στο twitter ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας, Γιούχα Σίπιλα.


«H συμφωνία με την Τουρκία εγκρίθηκε» έγραψε ο ίδιος.

Νωρίτερα, ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης είπε σε άλλους ηγέτες της ΕΕ ότι αποδέχεται το τελευταίο σχέδιο συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για τη μεταναστευτική κρίση

Η συμφωνία για επανεισδοχή στην Τουρκία μεταναστών που πέρασαν παράνομα στην Ελλάδα αφορά μόνο τους νεοεισερχόμενους και ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει τί θα γίνει με όσους έχουν εγκλωβιστεί στην Ελλάδα και πότε θα ξεκινήσει η επανεγκατάσταση σε άλλα κράτη μέλη της Ε.Ε. Η διαδικασία της επιστροφής μεταναστών στην Τουρκία θα γίνεται βάσει του διεθνούς δικαίου.

Ανάμεσα στα όσα συμφώνησαν ο Τουσκ με τον Νταβούτογλου είναι και το άνοιγμα του κεφαλαίου 33 των ενταξιακών διαπραγματεύσεων το οποίο αφορά στον προϋπολογισμό και δεν έχει μπλοκαριστεί από την Κύπρο.

Κάθε μετανάστες που περνά παράνομα στην Ελλάδα από την Κυριακή και μετά θα επιστρέφει στην Τουρκία επιβεβαιώνουν ευρωπαϊκές πηγές.

Στη συνάντηση υπήρξε εμπλοκή, καθώς οι 4 δεν μπόρεσαν να βρουν άκρη σε κρίσιμα θέματα, γι” αυτό και καθυστέρησε κατά μία ώρα η επανάληψη της συνόδου των «28″.

Στόχος του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ όπως γράφει το crashonline.gr ήταν να υποβάλει προς έγκριση στους 28 ηγέτες της ΕΕ ένα σχέδιο συμφωνίας με την Τουρκία για τη μείωση της παράτυπης μετανάστευσης προς την Ευρώπη.

«Ο Τουσκ είναι έτοιμος να βάλει το κείμενο στο τραπέζι για όλους τους ηγέτες της ΕΕ και να συστήσει την υιοθέτησή του με βάση τις διαπραγματεύσεις που έγιναν με την Τουρκία στη διάρκεια της νύκτας και σήμερα», πρόσθεσε νωρίτερα πηγή από τις Βρυξέλλες.

Βάσει της προτεινόμενης συμφωνίας, η Άγκυρα θα πάρει πίσω όλους τους παράτυπους μετανάστες που φθάνουν στην Ελλάδα, περιλαμβανομένων των σύρων προσφύγων, με αντάλλαγμα ότι η ΕΕ θα δέχεται μερικούς σύρους πρόσφυγες και θα ανταμείψει την Τουρκία με χρήματα, πρόωρη άρση της υποχρέωσης των Τούρκων πολιτών να έχουν θεώρηση εισόδου όταν εισέρχονται στην ΕΕ και πρόοδο στις διαπραγματεύσεις της για να ενταχθεί στην ΕΕ.

Αρχικά, ο εκπρόσωπος του Τούρκου πρωθυπουργού Davutoglu, Osman Sert, ανέφερε πως «αναμένουμε να ανοίξουν νέα κεφάλαια. Αυτό είναι νομικό μας δικαίωμα, είναι μια σημαντική προϋπόθεση». Ο Sert μίλησε ενώ ο Davutoglu συναντούσε τους αξιωματούχους της ΕΕ για να διαπραγματευτεί μια συμφωνία για τους πρόσφυγες που φθάνουν παρανόμως στην Ελλάδα από την Τουρκία.