Σε υγειονομικό σχεδιασμό για τους πρόσφυγες σε Ελληνικό, λιμάνι Πειραιά και Βόρεια Ελλάδα, προχώρησε το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ), μετά την επιτόπια αυτοψία που διενήργησαν οι υπηρεσίες Υγείας.


Σε ό,τι αφορά στην Β. Ελλάδα πραγματοποιήθηκε χθες, επιτόπια καταγραφή των αναγκών από κλιμάκιο του ΕΚΕΠΥ όπου διαπιστώθηκαν τα ακόλουθα.

Ειδομένη: Δραστηριοποιούνται ΜΚΟ, οι οποίες καλύπτουν σε 24ωρη βάση την παροχή υγειονομικής φροντίδας και από χθες δραστηριοποιούνται 2 κινητές μονάδες του ΚΕΕΛΠΝΟ, που παρέχουν σε 8ωρη βάση υγειονομική κάλυψη ενηλίκων και παίδων.

Επίσης, σε μόνιμη βάση υπάρχουν 2 ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ, για διακομιδές περιστατικών προς το Κιλκίς και τη Θεσσαλονίκη. Στη σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε σήμερα, εκφράστηκε η επιθυμία από μέλη των Ιατρικών Συλλόγων Κιλκίς και Θεσσαλονίκης να καλύψουν και απογευματινή βάρδια στις 2 κινητές μονάδες του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Στην Ειδομένη, παρατηρείται κυρίως, έλλειμμα συντονισμού των φορέων που παρέχουν υπηρεσίες, γεγονός που θα αντιμετωπιστεί με την τοποθέτηση συντονιστή πεδίου εκ μέρους του ΕΚΕΠΥ και την εκπόνηση προγράμματος βαρδιών σύμφωνα με τις διαθεσιμότητες όλων των εμπλεκομένων φορέων.

Πολύκαστρο (Νέα Καβάλα): Πρόκειται για οργανωμένο Κέντρο, κάτω από την επίβλεψη του στρατού, ο οποίος έχει αναλάβει και την υγειονομική φροντίδα προσφύγων όλο το 24ωρο.

Χέρσο Κιλκίς (Στρ. Μαζαράκη): Είναι οργανωμένο Κέντρο από τον στρατό με 24ωρη υγειονομική κάλυψη, πλην όμως εκεί δραστηριοποιούνται και κάποιοι εθελοντές ιατροί από το Κιλκίς, όπως επίσης και ο Ιατρικός Σύλλογος Κιλκίς εξέφρασε επιθυμία να συνδράμει με κάποιες απογευματινές βάρδιες , παιδιατρικής κάλυψης.

Διαβατά (Στρατόπεδο Αναγνωστοπούλου): Είναι οργανωμένο Κέντρο από τον στρατό και το υπουργείο Εσωτερικών, καλύπτεται υγειονομικά όλο το 24ωρο από ΜΚΟ και γιατρούς εθελοντές της 3ης και 4ης ΥΠΕ.