Αυστηρό μήνυμα στα Σκόπια, για την ευρωπαϊκή τους προοπτική, με αναφορά στο προσφυγικό και στο ζήτημα του ονόματος, απέστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, στο μήνυμά του με αφορμή την επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821.


Αρχικά, ο κ. Παυλόπουλος αναφερόμενος στην προσφυγική κρίση, αν και τονίζει ότι θα επιλυθεί αποτελεσματικά μόνον εάν σταματήσει, ανυποκρίτως και οριστικώς, ο πόλεμος στη Συρία, ζητεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση να ξαναθυμηθεί τις αρχές της. Και προσθέτει, για τα Σκόπια:

«Το αυτό ζητούμε και από γειτονικά κράτη στη Βαλκανική, που φιλοδοξούν μάλιστα να προσχωρήσουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, επισημαίνοντας αυτονοήτως ότι με διεκδικήσεις ονομάτων που παραχαράσσουν βαναύσως την ιστορία και αποπνέουν αλυτρωτισμό αλλά και μ' επιδείξεις βαρβαρότητας σε βάρος των προσφύγων δεν έχουν ευρωπαϊκό μέλλον, αφού έτσι παραβιάζουν ευθέως τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες» τονίζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. 

Ο κ. Παυλόπουλος παράλληλα στέλνει μήνυμα ενότητας στο εσωτερικό.: «Όλοι οι Έλληνες που εμφορούμεθα από τα ιδεώδη της Δημοκρατίας οφείλουμε, περισσότερο από ποτέ, παραμερίζοντας τις όποιες διαφορές μας μπροστά στα σημαντικά για το Έθνος και τον Λαό μας, να ορθώσουμε ένα αρραγές μέτωπο συνευθύνης προκειμένου ν' αντιμετωπίσουμε επιτυχώς τις μεγάλες προκλήσεις των καιρών και να εξασφαλίσουμε ένα καλύτερο μέλλον για την Ελλάδα και τις νεότερες γενιές των Ελλήνων, στις οποίες έχουμε χρέος να κληροδοτήσουμε ένα μέλλον ελπίδας και δημιουργίας, και όχι τα δικά μας λάθη» σημειώνει. 

Τέλος, για το Κυπριακό τονίζει ότι η Μεγαλόνησος εξακολουθεί να υφίσταται την τραγωδία ξένης στρατιωτικής κατοχής και πρέπει ν' αναζητηθεί αμέσως λύση βιώσιμη, προκειμένου αυτή να είναι μόνιμη. Διευκρινίζει ότι αυτή δεν πρέπει να είναι «μια οποιαδήποτε λύση αλλά λύση σύμφωνη, σ' όλες της τις διαστάσεις, με το Διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, πρωτογενές και παράγωγο, που θα διασφαλίσει, οριστικώς και αμετακλήτως, μεταξύ άλλων ένα Κράτος-Μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης μ' ενιαία διεθνή προσωπικότητα και πλήρη κυριαρχία, απαλλαγμένο από τις παρωχημένες και υπονομευτικές για το μέλλον του "εγγυητικές" παρεμβάσεις τρίτων».