Απαντήσεις σε όσους επικρίνουν τον ίδιο και τη διοίκηση του για τον τρόπο με τον οποίο γίνονται οι διαγωνισμοί, κυρίως στον τομέα της Καθαριότητας, δίνει ο Γιάννης Μπουτάρης. Όχι, βέβαια, στο δημοτικό συμβούλιο, αλλά στην εφημερίδα "Μακεδονία".


Ο κ. Μπουτάρης υποστηρίζει ότι το πρόβλημα των διαγωνισμών στην Υπηρεσία Καθαριότητας "είναι καταρχήν υπηρεσιακό. Για παράδειγμα, οι επιτροπές των διαγωνισμών συγκροτούνται κατόπιν κλήρωσης μεταξύ των υπαλλήλων του δήμου. Αυτό είναι από μόνο του ένα πρόβλημα. Καταρχήν έχουμε αρνήσεις από πολλούς να συμμετέχουν σε αυτές τις επιτροπές. Επιπλέον, πολλοί καλούνται να αξιολογήσουν και να παραλάβουν κάτι που δεν έχει σχέση με το αντικείμενό τους, με αποτέλεσμα να αντιγράφουν διαδικασίες που γίνονταν κατά το παρελθόν, προκειμένου να είναι ήσυχοι ότι δεν θα κινδυνέψουν από κάτι. Έτσι γίνονται προκηρύξεις διαγωνισμών με copy paste. Αυτό πρέπει να αλλάξει εκ βάθρων".

Στην ερώτηση του δημοσιογράφου Ν. Ηλιάδη γιατί δεν αλλάζει το σύστημα, υποστηρίζει πως "δεν είμαστε παντογνώστες" και γι αυτό προσκλήθηκε εταιρία Ορκωτών Λογιστών, για να κάνει τις προτάσεις της. Μάλιστα τονίζει πως "δεν υπάρχουν ευθύνες σε πολιτικά πρόσωπα", στηρίζοντας ουσιαστικά τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Θανάση Παπά. Υποστηρίζει ότι "δεν υπάρχει ούτε δόλος ούτε ηθελημένος χρηματισμός" και... θυμίζει Παπαγεωργόπουλο, λέγοντας πως είπε στην πάρεδρο "εάν δεν φωνάξεις εσύ εισαγγελέα, θα το ζητήσω εγώ. Διότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να διαπιστώσουμε εάν υπάρχει δόλος ή υπόνοια για οτιδήποτε κακό" (σ.σ. ο τέως δήμαρχος ως σήμερα λέει ότι αυτός πήγε την υπόθεση της υπεξαίρεσης στον εισαγγελέα).

Επιτίθεται για άλλη μία φορά κατά των τριών συμβούλων που έκαναν αυτοψία στις εγκαταστάσεις των εταιριών που πήραν τους διαγωνισμούς ("Πήγαν με ξεκάθαρη αντιπολιτευτική πρόθεση. Δηλαδή να ξευτελίσουν το σύστημα. Όμως, όταν πας κάπου, σε κάποιες εγκαταστάσεις και βλέπεις κλειστή την πόρτα και δεν παίρνεις τηλέφωνο τον ιδιοκτήτη να του πεις 'έλα να μας ανοίξεις", αυτό είναι τουλάχιστον επιπολαιότητα, για να μη χρησιμοποιήσω άλλον χαρακτηρισμό. Και μετά πήγαν την άλλη μέρα και τα βρήκαν όλα καθαρά", λέει) και επιτίθεται κατά του συμβούλου της παράταξής του, Ανδρέα Κουράκη:

"Δεν ξέρω τι ακριβώς έχει στο μυαλό του ο κ. Κουράκης. Όμως η όλη συμπεριφορά του είναι ξεκάθαρα αντιπολιτευτική. Στο κάτω κάτω, για να το πω και πιο χοντρά, ο Κουράκης ήταν τριάμισι χρόνια αντιδήμαρχος. Τι έκανε τότε, για να διορθώσει το σύστημα; Είχε όλη τη δυνατότητα να το κάνει. Γιατί δεν το 'κανε τότε;", υπογραμμίζει. Αποκαλύπτει ότι του είχε προτείνει την Αντιδημαρχία Διαφάνειας, αλλά ο κ. Κουράκης ζητούσε και τις τεχνικές υπηρεσίες, κάτι που δεν έγινε επειδή "σε παζάρια δεν μπαίνουμε".

Μάλιστα, λέει ότι αν μπορούσε, θα πρότεινε τη διαγραφή του: "Γνωρίζετε ότι το καταστατικό της «Πρωτοβουλίας» δεν προβλέπει διαγραφές", λέει και στην ερώτηση "εάν το προέβλεπε, θα τον διαγράφατε;", απαντά: "Εγώ θα έκανα πρόταση, από και κει και πέρα θα ψήφιζε η δημοτική ομάδα".

Πολιτική βούληση το θέμα του μετρό, στα κάγκελα για το λιμάνι

Για το θέμα του σταθμού Βενιζέλου του μετρό, θεωρεί πως ήταν "πολιτική βούληση" και το δικαιολογεί λέγοντας: "Η νέα διοίκηση της Αττικό Μετρό στην τελευταία συνάντηση που κάναμε στο υπουργείο Πολιτισμού παρουσίασε μια λύση, η οποία είναι κοντά σε αυτό που προτείναμε κι εμείς. Δηλαδή κατασκευή του σταθμού και παραμονή των αρχαίων στη θέση τους. Αυτό ήταν αποτέλεσμα μιας δουλειάς που έκανε η νέα διοίκηση της Αττικό Μετρό μέσα στο πολύ μικρό χρονικό διάστημα από τότε που ανέλαβε. Και αναρωτιέμαι, αφού οι ίδιοι άνθρωποι, οι ίδιοι μελετητές δούλευαν και πριν, αυτοί δουλεύουν και τώρα, γιατί δεν έδιναν και πριν αυτήν τη λύση"; 

Προαναγγέλλει, δε, σκληρή κόντρα με την κυβέρνηση για το θέμα του λιμανιού: "Θα το φτάσω μέχρι τα άκρα, θα προσπαθήσω να ξεσηκώσω όλους τους κατοίκους της πόλης. Ο πρώτος προβλήτας δεν μπορεί να περάσει στον παραχωρησιούχο. Ο δήμος θα συντονίσει όλους τους φορείς και θα στείλει επιστολή προς τον πρωθυπουργό, με την οποία θα ζητά την εξαίρεση του πρώτου προβλήτα από την πώληση και την παραχώρησή του στην πόλη".

Αποτεφρωτήριο, καθαριότητα, ευταξία "θα" γίνουν...

Όσον αφορά το αποτεφρωτήριο, υπόσχεται, εκ νέου, σύντομη λύση και κατασκευή του έξω από τα υπάρχοντα νεκροταφεία: "Τώρα ολοκληρώνουμε τις σχετικές μελέτες για το χώρο του νεκροταφείου και μόλις ολοκληρωθούν, θα προχωρήσουμε στην κατασκευή του αποτεφρωτηρίου", λέει χαρακτηριστικά. Δηλώνει πως παραιτείται από τη λύση της αγοράς οικοπέδου στη Σίνδο, για να μην ξοδευτεί ο δήμος.

Ο κ. Μπουτάρης παραδέχεται ότι, τέσσερα χρόνια μετά την αρχική εκλογή του, "δεν καταφέραμε, όπως θα μπορούσαμε ίσως να το κάνουμε, να αναβαθμίσουμε το σύστημα της διοικητικής μηχανής του δήμου". Όμως και γι αυτό δεν φταίει η διοίκησή του: "Μεγάλα εμπόδια σ' αυτό είναι το δύσκαμπτο νομοθετικό πλαίσιο και η κακή νοοτροπία των στελεχών και των υπαλλήλων", υποστηρίζει. Και προαναγγέλλει νέα αλλαγή του οργανογράμματος.

Κατά την προσφιλή του τακτική, ο δήμαρχος επιρρίπτει ευθύνες στους Θεσσαλονικείς επειδή δεν είναι καθαρή η πόλη: "Η καθαριότητα στην πόλη προφανώς δεν έχει βελτιωθεί και δεν πρόκειται να βελτιωθεί εάν δεν συμμετέχει και ο πολίτης", παραδέχεται. Μάλιστα θεωρεί "απίθανο" να μπει τάξη στην πόλη, καθώς εκτιμά ότι χρειάζονται 350 δημοτικοί αστυνόμοι, ενώ τώρα υπάρχουν μόλις 60, από τους 180 που είχε ο δήμος επί Παπαγεωργόπουλου.

Όσο για τον αν άλλαξε η πόλη, ομολογεί: "Δεν ξέρω εάν άλλαξε προς το καλύτερο ή προς το χειρότερο. Ξέρω όμως ότι η πόλη άλλαξε. Άλλαξε ο αέρας στην πόλη". Και υποστηρίζει ότι γι αυτό... αυξήθηκε ο τουρισμός: " Όταν έχουμε 100.000 τούρκους τουρίστες στην πόλη, που δεν είχαμε ποτέ στο παρελθόν, αλλά και γενικότερη αύξηση του τουρισμού, αυτό είναι αποτέλεσμα αυτής της εξωστρέφειας. Γιατί ούτε επενδύσεις έγιναν στον τομέα του τουρισμού ούτε διαφήμιση. Εάν δείτε σε όλα τα ευρωπαϊκά δίκτυα, οι πόλεις διαφημίζονται, αντιθέτως εμείς δεν κάναμε καμία διαφήμιση", λέει. 

Πλάκα το "δήμαρχος και 100 χρονών"

Τέλος, για την περίπτωση νέας καθόδου του στις δημοτικές εκλογές σε τρία χρόνια, υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει αυτή η περίπτωση: "Δεν το σκέφτομαι καθόλου. Έχω πει, κυρίως για πλάκα, ότι εγώ θα είμαι δήμαρχος μέχρι 100 χρονών, αλλά αντιλαμβάνεστε ότι αυτό δεν είναι δυνατόν". Προσθέτει πως τότε θα ΄ναι 77 ετών όταν και "οι μισοί είναι στον τάφο και οι άλλοι μισοί έτοιμοι", αλλά... "δεν το αποκλείει"! 

Η συνέντευξη έχει και β μέρος, που θα δημοσιευτεί την Τρίτη.