Την άμεση παρέμβαση της Ε.Ε., για την απελευθέρωση των Ελλήνων δημοσιογράφων που ακολουθώντας την πορεία των προσφύγων από την Ειδομένη συνελήφθησαν από στρατιώτες και συνοριοφύλακες των Σκοπίων, ζήτησε
με επιστολή του προς την Ύπατη Εκπρόσωπο της Ε.Ε. σε θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας Φεντερίκα Μογκερίνι, ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής Νότης Μαριάς.


Στην επιστολή του ο ευρωβουλευτής αναφέρει μεταξύ άλλων ότι οι δημοσιογράφοι ακολουθώντας τους πρόσφυγες, οι οποίοι επιχειρούσαν να περάσουν στο έδαφος της γειτονικής χώρας από σημείο όπου δεν υπάρχει φράχτης, δεν αντιλήφθηκαν ότι βρίσκονται σε έδαφος της γειτονικής χώρας, με αποτέλεσμα δυνάμεις του Σκοπιανού στρατού να τους συλλάβουν.

Στην επιστολή επίσης τονίζεται ότι τα Σκόπια έχουν επανειλημμένα προβεί κατά το έτος 2016 σε παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου: 

  • Πρώτον, με την κατασκευή φραχτών για την αποτροπή της εισόδου προσφύγων στην γειτονική χώρα, παραβιάζοντας τη Συνθήκη της Γενεύης του 1951 για την προστασία των προσφύγων, όπως καταγγέλλει ο κ. Μαριάς.
  • Δεύτερον, παραβιάζοντας την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας μιας και, συνεχίζει ο κ. Μαριάς, οι Σκοπιανοί έριξαν εντός της Ελληνικής Επικράτειας δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου  -λάμψης κατά των προσφύγων για να τους αποτρέψουν να διασχίσουν τα σύνορα.