Τέσσερις πιστεύεται ότι είναι οι τρομοκράτες που εμπλέκονται στις επιθέσεις, οι οποίες σκόρπισαν τον θάνατο στις Βρυξέλλες το πρωί της Τρίτης.


Οι τρεις από αυτούς είναι νεκροί και ο τέταρτος διαφεύγει και αναζητείται.

Ο καταζητούμενος

Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία, ο άνδρας που αναζητείται είναι εκείνος με το λευκό μπουφάν και το καπέλο που απεικονίζεται με τους δύο καμικάζι στο αεροδρόμιο.

Ο Βέλγος υπουργός Εσωτερικών Φρέντερικ φαν Λέου δήλωσε ότι ο συγκεκριμένος άνδρας τοποθέτησε μια βόμβα –την ισχυρότερη όλων- στο αεροδρόμιο και μετά έφυγε. Ο εκρηκτικός μηχανισμός ωστόσο δεν εξερράγη και αργότερα εξουδετερώθηκε με ελεγχόμενη έκρηξη.

Χαλίντ Ελ Μπακράουϊ – βομβιστής αυτοκτονίας στο μετρό

Ο Χαλίντ Ελ Μπακράουϊ θεωρείται πως ανατινάχθηκε μέσα στον συρμό του μετρό στον σταθμό Μάαλμπεκ. Είχε βεβαρημένο ποινικό μητρώο, που όμως μέχρι τώρα δεν είχε συνδεθεί με υποθέσεις τρομοκρατίας.

Όπως έγινε γνωστό, είχε νοικιάσει με πλαστή ταυτότητα, το διαμέρισμα στο Φόρεστ των Βρυξελλών, όπου η αστυνομία σκότωσε έναν ένοπλο την περασμένη εβδομάδα. Σε εκείνη την αστυνομική επιχείρηση είχαν βρεθεί μία σημαία του ισλαμικού κράτους, πυροκροτητές, ένα τουφέκι και ένα δακτυλικό αποτύπωμα του Σαλάχ Αμντεσλάμ -βασικού υπόπτου για τις επιθέσεις στο Παρίσι- ο οποίος συνελήφθη τρεις ημέρες αργότερα. 

Οι βελγικές αρχές θεωρούν ότι ο Χαλίντ Ελ Μπακράουϊ σχετιζόταν ξεκάθαρα με τις επιθέσεις του περασμένου Νοεμβρίου στο Παρίσι.

Ιμπραχίμ Ελ Μπακράουϊ – βομβιστής αυτοκτονίας στο αεροδρόμιο

Ο Ιμπραχίμ Ελ Μπακράουϊ, 29 ετών, αδελφός του Χαλίντ, είναι ο μεσαίος άνδρας της φωτογραφίας από το αεροδρόμιο.

Σύμφωνα με τον ομοσπονδιακό εισαγγελέα του Βελγίου, σε κείμενό του που βρέθηκε σε ένα λαπτοπ σε κάδο σκουπιδιών μετά την επίθεση ανέφερε ότι έπρεπε να βιαστεί και ότι δεν ένιωθε πλέον ασφαλής.

Κατά το βελγικό δίκτυο RTBF, το 2010 καταδικάστηκε σε εννέα χρόνια φυλάκιση για επίθεση με καλάσνικοφ σε αστυνομικούς στη διάρκεια ληστείας.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε την Τετάρτη ότι ο Ιμπραχίμ Ελ Μπακράουι είχε συλληφθεί στην Τουρκία τον Ιούνιο του 2015 και απελαθεί στο Βέλγιο, με επισήμανση ότι ήταν τζιχαντιστής. Οι αρχές του Βελγίου τον απελευθέρωσαν παρά τις τουρκικές προειδοποιήσεις, πρόσθεσε.

Πάντως ο Βέλγος υπουργός Δικαιοσύνης Κουν Χέενς ανέφερε ότι η Τουρκία τον είχε απελάσει στην Ολλανδία και ότι οι βελγικές αρχές δεν ήταν ενήμερες για τις πιθανές σχέσεις του με την τρομοκρατία.

Ναζίμ Λαχράουϊ – ο ύποπτος για κατασκευή βομβών

Ο Ναζίμ Λαχράουϊ φέρεται να είναι ο δεύτερος βομβιστής αυτοκτονίας του αεροδρομίου, που απεικονίζεται αριστερά στη φωτογραφία με τους τρεις άντρες. Αν και μόλις 24 ετών φαινόταν να έχει πολλή εμπειρία στην κατασκευή εκρηκτικών μηχανισμών.

Γεννήθηκε στο Μαρόκο αλλά μεγάλωσε στο Βέλγιο και σύμφωνα με τα βελγικά ΜΜΕ σπούδασε ηλεκτρολόγος μηχανικός σε κολλέγιο των Βρυξελλών.

Ο Λαχράουϊ ήταν καταζητούμενος από τη Δευτέρα, δηλαδή μία ημέρα πριν από τα τρομοκρατικά χτυπήματα, για τις επιθέσεις του Νοεμβρίου στο Παρίσι. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι υπήρξε πρόσωπο κλειδί στις επιθέσεις του Παρισιού όχι μόνο ως ο κατασκευαστής των εκρηκτικών μηχανισμών αλλά και ως συντονιστής των πολλαπλών χτυπημάτων.

Από το naftemporiki.gr