Εξασέλιδη επιστολή - αίτημα της Οικονομικής Επιθεωρήτριας Μαρίας Θεοδωροπούλου, έχει στα χέρια του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, για τα θέματα που έχουν προκύψει με τους διαγωνισμούς της αντιδημαρχίας Καθαριότητας...


Είναι η δεύτερη φορά, μετά από αρκετά χρόνια, που Οικονομική Επιθεωρήτρια επεμβαίνει στα του δήμου Θεσσαλονίκης. Αυτήν τη φορά γίνεται με εντολή του Εισαγγελέα Διαφθοράς Αχιλλέα Ζήση και η κ. Θεοδωροπούλου ζητά τα πρακτικά της Οικονομικής Επιτροπής, του δημοτικού συμβουλίου, τα τιμολόγια και τις μελέτες των διαγωνισμών που διενεργήθηκαν από την αντιδημαρχία Καθαριότητας και οι οποίοι πάντα κατέληγαν σε δύο, συγκεκριμένες, εταιρίες.

Μόνον που οι εταιρίες αυτές φαίνεται πως είναι... φαντάσματα!

Εταιρίες ή φαντάσματα;

Μετά από συνεχείς καταγγελίες στο δημοτικό συμβούλιο, αλλά και την Οικονομική Επιτροπή, των δημοτικών συμβούλων της παράταξης "Εντάξει" Εφραίμ Κυριζίδη και "Θεσσαλονίκη Ανοικτή Πόλη" Γ. Αβαρλή, οι δυο σύμβουλοι, μαζί με τον πρώην αντιδήμαρχο και δημοτικό σύμβουλο της παράταξης "Πρωτοβουλία" Ανδρέα Κουράκη πραγματοποίησαν, την περασμένη Παρασκευή, αυτοψία στους χώρους που δηλώνονται ως έδρες των εταιριών (αυτό που έπρεπε να κάνει, δηλαδή, ο αντιδήμαρχος που υπέγραφε τις αποφάσεις). Εκεί βρήκαν... χόρτα, πέτρες, ένα τροχόσπιτο, μια εγκαταλειμμένη αποθήκη και ξεχαρβαλωμένα ρολόγια της ΔΕΗ, τα οποία και φωτογράφισαν! 

Κι όμως, οι εταιρίες αυτές έχουν αναλάβει έργα ύψους 2.000.000 € τα τελευταία τέσσερα χρόνια!

Το κουβάρι άρχισε να ξετυλίγεται όταν, πριν από περίπου έναν χρόνο, η πάρεδρος που ελέγχει τους διαγωνισμούς επέστρεψε έναν από αυτούς ως απαράδεκτο, στο δήμο Θεσσαλονίκης. Διαπίστωσε παρατυπίες και το ίδιο έγινε και σε διαγωνισμούς που ακολούθησαν! Το εξωφρενικό ήταν ότι, την ώρα που η μία από τις εταιρίες είχε κηρυχθεί έκπτωτη, με άλλη απόφαση της διοίκησης του δήμου, προτείνονταν να της δοθεί και... νέο έργο!

Καταγγελίες που βαπτίζονταν συκοφαντίες

Οι αντιδράσεις των δημοτικών συμβούλων της αντιπολίτευσης στο δημοτικό συμβούλιο έτυχαν της επίθεσης του αρμόδιου αντιδήμαρχου Θανάση Παππά, που έκανε λόγο για "συκοφαντίες", "λαϊκισμούς" και "λάσπη στον ανεμιστήρα", ενώ ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης περιορίζονταν στο να ανακοινώσει πως θα γινόταν έρευνα. Πάντως, μετά και από νέες καταγγελίες, πάλι στο δημοτικό συμβούλιο, ζήτησε τη διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη.

Σε εξέλιξη, όμως, βρίσκεται και η εισαγγελική έρευνα. Με εντολή του Εισαγγελέα Διαφθοράς καλούνται να καταθέσουν ο αντιδήμαρχος, τα μέλη των Οικονομικών Επιτροπών, οι αρμόδιοι υπάλληλοι και κανείς δεν ξέρει πού θα σταματήσει όλο αυτό!

Και... εισβολή σε αμαξοστάσιο!

Το... κερασάκι στην τούρτα μπήκε το μεσημέρι της Παρασκευής. Καθώς λόγω του ότι ο ένας από τους διαγωνισμούς (επιδιόρθωσης σαρώθρων) έχει επιστραφεί από την πάρεδρο, η εταιρία δεν έχει πληρωθεί. Ο υπεύθυνος της εταιρίας εισέβαλε, το μεσημεράκι, με το αυτοκίνητό του, στο αμαξοστάσιο του δήμου κι επιχείρησε να πάρει το εν λόγω σάρωθρο! Υπάλληλοι του δήμου τον απέτρεψαν, βρέθηκε εκεί και ο αντιδήμαρχος Θ. Παππάς και, τελικά, όλοι κατέληξαν στο Αστυνομικό Τμήμα Πυλαίας, όμως εκεί δεν δόθηκε συνέχεια! Έγινε, απλώς, γνωστό, πως ο δήμος έχει προσφύγει στα... αστικά δικαστήρια!

Στην Κύπρο ο δήμαρχος;

Το όλο θέμα απασχόλησε την χθεσινοβραδινή σύσκεψη της "Πρωτοβουλίας", στο Δημαρχείο της Θεσσαλονίκης. Από τη σύσκεψη απουσίαζαν ιδρυτικά μέλη της παράταξης Μπουτάρη. Εκεί έγινε χαμός όταν ο δήμαρχος ενημέρωσε πως... δε θα παραβρεθεί στο αποψινό δημοτικό συμβούλιο, επειδή πρέπει να ταξιδέψει στην Κύπρο, για δουλειές του δήμου! Οι σύμβουλοι και οι μη εκλεγμένοι έπεσαν πάνω του, πιέζοντας να αλλάξει το πρόγραμμά του!

Έγινε, επίσης, γνωστό, ότι έχουν καταπέσει οι εγγυητικές επιστολές που είχε παραδώσει στο δήμο η εταιρία, για έργο επιδιόρθωσης πέντε σαρώθρων! Το έργο δεν έχει εκτελεστεί και, το σημαντικό είναι, ότι είχε δοθεί στην εν λόγω εταιρία μετά τις, εις βάρος της, καταγγελίες!

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, Θανάσης Παππάς, αποκάλυψε πως έχει υποβάλει παραίτηση, αλλά δεν έγινε δεκτή από τον δήμαρχο. "Να αναλάβω τις ευθύνες, αλλά πιο μερίδιο ευθύνης μου αναλογεί για να το αναλάβω", αναρωτήθηκε;

Μετά από όλα αυτά, η αποψινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον... Ειδικά στην περίπτωση που ο δήμαρχος απουσιάσει, κάτι που ενδέχεται να μην υποβαθμίσει το θέμα, αλλά να του δώσει νέες διαστάσεις.