Καθαρά Δευτέρα σήμερα και το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ προσφέρει πλήθος ταινιών τεκμηρίωσης που μπορείτε να παρακολουθήσετε πριν ή μετά το πέταγμα του χαρταετού σας.

Από το όπως κάθε μέρα πλούσιο ελληνικό μενού, σήμερα ξεχωρίζουμε το ντοκιμαντέρ «Η φράση που δεν τελείωσε» του Μανώλη Παπαδάκη (αίθ. Σταύρος Τορνές, 20.30). Το ντοκιμαντέρ μάς μεταφέρει πίσω στον Μάιο και τον Ιούνιο του 2011, όταν η Αθήνα είχε γίνει το κέντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος. Ένα πολύμορφο και «πολύγλωσσο» πλήθος κατέλαβε την πλατεία Συντάγματος και προσπάθησε να δημιουργήσει το νέο αλφαβητάρι της ζωής. Διεργασίες δημόσιου χώρου όπου ο «κοινός νους» προσπάθησε να μάθει να συνδιαλέγεται, να συνεννοείται, να συνθέτει και να πράττει συλλογικά. Μέσα από το υποκειμενικό βλέμμα των πρωταγωνιστών, καταγράφεται η αμηχανία, η χαρά και ο ενθουσιασμός των πρώτων ημερών, η βία των κατασταλτικών μηχανισμών, αλλά και η αδυναμία των συμμετεχόντων να ολοκληρώσουν την πρότασή τους.

Κρισιακός είναι και ο χαρακτήρας του ντοκιμαντέρ «Η Αθήνα από κάτω – Το ντοκιμαντέρ των νεόπτωχων» του Τάκη Μπαρδάκου (αίθ. Παύλος Ζάννας, 20.00): Η Ελλάδα των «νεόπτωχων» – των ανέργων που ανεβαίνουν τον δικό τους Γολγοθά, κατά τη διάρκεια της άνευ προηγουμένου οικονομικής κρίσης. Η ταινία ακολουθεί τις ιστορίες αρκετών πολιτών, προβάλλοντας την κοινωνική ανισότητα και την αδικία. Το φαινόμενο των αστέγων, τα συσσίτια, τα συγκλονιστικά ποσοστά ανεργίας και η κατάπτωση μεγάλων κοινωνικών στρωμάτων στην κατηγορία των νεόπτωχων, έχουν μετατρέψει το όνειρο της ευημερίας σε έναν κοινωνικό-οικονομικό εφιάλτη.

Με το βλέμμα στραμμένο στο περιβάλλον
Τα τελευταία χρόνια η οικολογική συνείδηση του κόσμου άρχισε να ξυπνά, καθώς οι ολέθριες επιπτώσεις από την καταστροφή του οικοσυστήματος μάς έφεραν αντιμέτωπους με την ωμή πραγματικότητα: η φύση δεν έχει ανεξάντλητες δυνατότητες αναγέννησης. Η προστασία του περιβάλλοντος, η ανάγκη να έρθουμε ξανά κοντά στη φύση είναι πλέον υπόθεση όλων.

Για τους σινεφίλ με περιβαλλοντικές ανησυχίες, τρεις δημιουργίες στο σημερινό πρόγραμμα του φεστιβάλ:

Το «Ένα διαφορετικό αμερικανικό όνειρο» του Σάιμον Μπρουκ (αίθ. Παύλος Ζάννας, 15.00) μάς ταξιδεύει στη Βόρεια Ντακότα, όπου μια κυρίαρχη φυλή Ινδιάνων βρίσκεται σε μια κρίσιμη στιγμή της μακρόχρονης ιστορίας της. Η πολιτισμική της ταυτότητα και η κληρονομιά της χάνονται καθώς καταστρέφεται η γη των προγόνων τους από τη ραγδαία ανάπτυξη που γνωρίζει ο κλάδος εξόρυξης πετρελαίου στην περιοχή τους. Μπορούν άραγε να σώσουν τη γη τους, τον πολιτισμό και τον τρόπο ζωής τους αντιμέτωποι με τις περιβαλλοντικές καταστροφές που προκαλεί η βιομηχανία του πετρελαίου;

«Ο ασκός του Αιόλου» του Νασίμ Αλάτρας (αίθ. Τζων Κασσαβέτης, 20.00) ερευνά το φαινόμενο των πολυάριθμων ανεμογεννητριών που φυτεύονται αλόγιστα στο όνομα της «πράσινης ενέργειας» σε ανεκτίμητες περιοχές της ηπειρωτικής και νησιωτικής Ελλάδας. Το ντοκιμαντέρ εστιάζει στους αγώνες που κάνουν οι τοπικές κοινωνίες για να αποτρέψουν τη μετατροπή του οικοσυστήματος που τις περιβάλει σε βιομηχανικές περιοχές και ερευνά τις διαδρομές του χρήματος από τα πολιτικά γραφεία μέχρι τις κορυφές των βουνών.

Τέλος, το ντοκιμαντέρ «Για την Κιμπέρα!» της Κάτι Γιούουρους (αίθ. Τώνια Μαρκετάκη, 22.30) μάς μεταφέρει στην Κιμπέρα, μια φτωχογειτονιά στο Ναϊρόμπι της Κένυας, όπου δραστηριοποιούνται περισσότερες από 200 ΜΚΟ και την επισκέπτονται πολλοί διάσημοι. Παρ’ όλα αυτά, οι βιασμοί και οι δολοφονίες είναι συχνό φαινόμενο, οι δρόμοι βρομεροί και οι υπόνομοι ανύπαρκτοι.