Καθώς το 18ο ΦΝΘ φτάνει, όπως όλα τα ωραία πράγματα, προς το τέλος του, σήμερα το βράδυ θα πραγματοποιηθεί στο Ολύμπιον στις 20.30 η καθιερωμένη τελετή λήξης (είσοδος μόνο με προσκλήσεις)
με την προβολή της ξένης ταινίας που θα κερδίσει το βραβείο κοινού αλλά και την απονομή των βραβείων FIPRESCI από τη Διεθνή Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου καθώς και βραβείου από τον τηλεοπτικό σταθμό της Βουλής των Ελλήνων.

Το βραβείο «Ανθρώπινες Αξίες» από τον τηλεοπτικό σταθμό της Βουλής των Ελλήνων θα απονεμηθεί πρώτη φορά φέτος στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ με την ευκαιρία της συμπλήρωσης δέκα ετών από την πρώτη αθλοθέτησή του στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Το βραβείο θα απονεμηθεί σε ταινία της ενότητας «Καταγραφή της Μνήμης», με βάση την καλλιτεχνική της αρτιότητα, καθώς και τη συνεισφορά της στη διατήρηση της συλλογικής μνήμης μέσω της καταγραφής και προβολής του ιστορικού ντοκουμέντου.

Για το νέο βραβείο αναφέρει χαρακτηριστικά ο Άρης Φατούρος, σκηνοθέτης, σύμβουλος προγράμματος και αναπληρωτής συντονιστής του τηλεοπτικού σταθμού της Βουλής: «Το βραβείο απονέμεται σε ταινίες που προωθούν με έμπνευση, πληρότητα και σαφήνεια τις αξίες που δίνουν περιεχόμενο και ποιότητα στην ανθρώπινη ζωή. Το ντοκιμαντέρ αποτελεί θεμελιώδες στοιχείο της φυσιογνωμίας του καναλιού της Βουλής, με έμφαση στο ιστορικό ντοκουμέντο και το κινηματογραφικό αρχειακό υλικό. Είμαστε λοιπόν ενθουσιασμένοι για το ξεχωριστό ξεκίνημα και συγκινημένοι που ό,τι από καιρό σχεδιάζαμε από κοινού με τον Δημήτρη Εϊπίδη γίνεται πλέον πράξη».