Οπως κάθε χρόνο, το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης παρουσιάζει ταινίες που αφορούν σύγχρονα θέματα κοινωνικού και ιστορικού περιεχομένου – θέματα που ασχολούνται με την ανθρώπινη εμπειρία, όπως αυτή διαμορφώνεται από τις συνθήκες του κοινωνικού και πολιτικού γίγνεσθαι.

Κινηματογραφιστές από κάθε γωνιά του πλανήτη παρουσιάζουν τη δική τους οπτική γωνία για την πραγματικότητα που τους περιβάλλει και επηρεάζει, δημιουργώντας ένα πολυπολιτισμικό ψηφιδωτό απόψεων, εμπειριών και καταγγελιών. Στο σύνολό τους, οι ταινίες της ενότητας «Οψεις του κόσμου» καλούν τον θεατή να αγκαλιάσει τις όψεις του κόσμου και να τις αποδεχτεί ως ακέραιο κομμάτι της δικής του πραγματικότητας.

Τρεις ταινίες της ενότητας αυτής προβάλλονται σήμερα:

Στο ντοκιμαντέρ «Χρυσή Αυγή: Προσωπική υπόθεση» (Ολύμπιον, 20.30) η δημοσιογράφος Ανζελίκ Κουρούνη ερευνά την οργάνωση του ελληνικού νεοναζιστικού κόμματος Χρυσή Αυγή. Η οικονομική κατάρρευση, η πολιτική αστάθεια και οι οικογενειακές σχέσεις έρχονται σε πρώτο πλάνο καθώς το ντοκιμαντέρ προσπαθεί να ανακαλύψει «τι έχουν στο κεφάλι τους οι Χρυσαυγίτες, που παρουσιάζονται ως θύματα του συστήματος».

Το ντοκιμαντέρ «Killa-Dizez: Ζωή και θάνατος στην εποχή του Έμπολα» του Νίκο Πίρο (αίθ. Σταύρος Τορνές, 17.30) παρουσιάζει το ανελέητο πρόσωπο της επιδημίας του Έμπολα στη Σιέρα Λεόνε. Στα νοσοκομεία, διαφορετικές ιστορίες και πεπρωμένα: ασθενείς που πεθαίνουν, ασθενείς που επιβιώνουν, ξένοι ειδικοί για τον Έμπολα, ντόπιοι εργαζόμενοι που στιγματίζονται από τις κοινότητές τους. Απ’ όσα γνωρίζουμε, το συγκεκριμένο ντοκιμαντέρ περιλαμβάνει το μοναδικό γύρισμα που έχει γίνει ποτέ μέσα στη λεγόμενη «κόκκινη ζώνη», τις πτέρυγες απομόνωσης και εντατικής νοσηλείας όπου νοσηλεύονται οι πλέον επικίνδυνοι ασθενείς. Ο σκηνοθέτης απέκτησε αποκλειστική πρόσβαση στους χώρους αυτούς αφού έλαβε ειδική εκπαίδευση σχετικά με τις στολές προστασίας από βιολογικούς κινδύνους και τη διαδικασία απολύμανσης.

Το ντοκιμαντέρ «Κάτω από τον ήλιο» του Βιτάλι Μάνσκι (Ολύμπιον, 18.00) είναι μια ταινία για την ιδανική ζωή σε μια ιδανική χώρα. Για το πώς καινούργιοι ιδανικοί άνθρωποι μπαίνουν σε αυτόν τον τέλειο κόσμο. Μπορούμε να δούμε πόση προσπάθεια πρέπει να καταβάλλουν οι Βορειοκορεάτες για να κάνουν αυτόν τον ιδανικό κόσμο να δουλέψει. Κάθε Βορειοκορεάτης είναι έτοιμος να δώσει τη ζωή του γι’ αυτόν τον κόσμο. Βλέπουμε τη διαδικασία της δημιουργίας αυτών των ιδανικών, ένα κορίτσι σε ένα ιδανικό σχολείο, κόρη ιδανικών γονέων, που εργάζονται σε ιδανικά εργοστάσια, που ζουν σε ένα ιδανικό διαμέρισμα στο κέντρο της πρωτεύουσας της Βόρειας Κορέας. Το κορίτσι θα προετοιμαστεί για να ενταχθεί στο παιδικό συνδικάτο προκειμένου να γίνει μέρος της ιδανικής κοινωνίας, που ζει κάτω από τις αιώνιες αχτίδες του ήλιου, συμβόλου του μεγάλου ηγέτη του λαού, του Κιμ Ιλ-σονγκ.

Τέλος, το βράδυ, στις 22.00, στην αίθουσα Τζων Κασσαβέτης, για τους φίλους της μουσικής προβάλλονται μαζί δύο πολύ ενδιαφέροντα ντοκιμαντέρ:

Η Τίτα φον Χάρντενμπεργκ παρουσιάζει ένα πορτρέτο της Ισλανδής τραγουδίστριας (και όχι μόνο) Björk με τίτλο «Το δημιουργικό σύμπαν μιας ιέρειας της μουσικής»: η Björk είναι μία από τους πιο πολύπλευρους και επιδραστικούς καλλιτέχνες της εποχής μας, που καταρρίπτει τα όρια που χωρίζουν τη μία τέχνη από την άλλη και επαναπροσδιορίζει συνεχώς τη διαδικασία της μουσικής δημιουργίας. Εδώ και τρεις δεκαετίες η Björk ξέρει πώς να χρησιμοποιεί τη δύναμη των εικόνων και τη δική της καλλιτεχνική περσόνα για να εμπνέει αξέχαστα συναισθήματα. Τα μουσικά της βίντεο είναι μοναδικές συνεργασίες με μια ευρεία γκάμα καλλιτεχνών και σημεία αναφοράς στον κόσμο της βίντεο αρτ.

Ο δε Βασίλης Κατσούπης στο ντοκιμαντέρ «Ο φίλος μου ο Larry Gus» κινηματογραφεί τον εικοσιοχτάχρονο φοιτητή του Πολυτεχνείου και φιλόδοξο μουσικό φίλο του στην προσπάθειά του να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα. Ο Larry Gus εγκαταλείπει το μεταπτυχιακό του στη Βαρκελώνη και τρυπώνει και πάλι στο παιδικό του δωμάτιο για να ηχογραφήσει ένα άλμπουμ για μια αμερικανική δισκογραφική εταιρεία. Θα μπορέσει άραγε να πετύχει τους μουσικούς στόχους του και να μη υποκύψει στη μοίρα του τραπεζοϋπαλλήλου που τον περιμένει; Θα καταφέρει να διαψεύσει τον πατέρα του και να πετύχει πραγματικά κάτι;