Masterclass αύριο Τρίτη, στις 11 το πρωί, στην αίθουσα «Παύλος Ζάννας» με τον Γιον Μπανγκ Κάρλσεν, έναν από τους καινοτόμους σκηνοθέτες της Δανίας, γνωστό για τα «σκηνοθετημένα ντοκιμαντέρ» του. Ο σπουδαίος δημιουργός, στο έργο του οποίου το φεστιβάλ πραγματοποιεί φέτος αφιέρωμα, σκιαγραφεί στις ταινίες του πορτρέτα ανθρώπων της διπλανής πόρτας ή του περιθωρίου.

Στο έργο του δανού σκηνοθέτη, τα όρια τεκμηρίωσης και μυθοπλασίας ανατρέπονται για να αποδώσουν αυτό που ο ίδιος ονομάζει «επανεφεύρεση της πραγματικότητας». Η καινοτομία, η αμφισβήτηση και η ανατροπή ανέκαθεν έλκυαν τον διακεκριμένο κινηματογραφιστή, ο οποίος έχει σκηνοθετήσει και γράψει το σενάριο για περισσότερες από τριάντα ταινίες, τόσο μυθοπλασίας όσο και τεκμηρίωσης.

Γεννημένος το 1950 στη Δανία, ο Κάρλσεν έχει επίσης εκδώσει βιβλία με δοκίμια και ποίηση και έχει δώσει διαλέξεις σε σχολές κινηματογράφου και πανεπιστήμια σε όλη την Ευρώπη. Οι ταινίες του εστιάζουν σε ανθρώπους της διπλανής πόρτας που έχουν ξεχωριστές ιστορίες να αφηγηθούν και εκφράζουν το πνεύμα των καιρών. Η ματιά του ξεπερνά τα σύνορα της χώρας του και «ταξιδεύει» μαζί με την κάμερά του στην Ιρλανδία, την Αμερική και τη Νότια Αφρική, όπου μάλιστα ο ίδιος έζησε για κάποια χρόνια, με στόχο να μεταδώσει παγκόσμιες εικόνες στο θεατή.

Τα προσωπικά βιώματα του σκηνοθέτη έχουν επηρεάσει βαθιά κι έχουν ενσωματωθεί στο έργο του. Η παιδική ηλικία του, η αμφισβήτηση της θρησκευτικής του πίστης, η εγκατάλειψη της οικογένειας από τον πατέρα του, είναι επαναλαμβανόμενες θεματικές στις ταινίες του.

Στο αυριανό masterclass, το οποίο θα συντονίσει ο Δημήτρης Κερκινός, ο Γιον Μπανγκ Κάρλσεν θα μιλήσει για την κινηματογραφική του μέθοδο, καθώς και για τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζει την πραγματικότητα στις ταινίες του.