Με δάδες στα χέρια οι κάτοικοι του δήμου Βόλβης αναβιώνουν το έθιμο της λαμπαδηφορίας, παραμονές της εθνικής εορτής της 25ης Μαρτίου, ως ανάμνηση του αντίστοιχου γεγονότος που συνόδεψε την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης το 1821.

Την Πέμπτη 24 Μαρτίου 2016, στις 18.30 το απόγευμα, ταυτόχρονα σε Νέα Βρασνά, Ασπροβάλτα και Σταυρό, ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Περιβάλλοντος του δήμου Βόλβης, σε συνεργασία με τοπικούς φορείς, πραγματοποιούν την παραδοσιακή λαμπαδηφορία. 

Στα Νέα Βρασνά, η εκδήλωση αρχίζει από την κεντρική πλατεία, σε μια εκδήλωση που οργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Νέων Βρασνών και εξελίσσεται στις γειτονιές και τους δρόμους του οικισμού, με τη συμμετοχή μικρών και μεγάλων. Αντίστοιχα στην Ασπροβάλτα, ο Σύλλογος Γονέων - Κηδεμόνων Δημοτικού και Νηπιαγωγείου και ο Μικρασιατικός Πολιτιστικός Σύλλογος, με αφετηρία το προαύλιο του Νηπιαγωγείου καταλήγουν στην παραλία με το άναμμα μιας μεγάλης φωτιάς. Στον Σταυρό, η Δημοτική Κοινότητα, ο Πολιτιστικός Σύλλογος, και οι Σύλλογοι Γονέων - Κηδεμόνων των δυο Δημοτικών Σχολείων και του Γυμνασίου, αναβιώνουν το παραδοσιακό έθιμο στους κεντρικούς δρόμους, με εκκίνηση τον χώρο κοντά στο παλιό Δημαρχείο. 

Σημειώνεται ότι το έθιμο έχει τις ρίζες του στην Ελληνική Επανάσταση, και αποδίδεται στην «Πρώτη Ανάσταση του Έθνους», όπως ονομάστηκε η έναρξη της Επανάστασης του ’21 από τον Παλαιών Πατρών Γερμανό, την οποία γιόρτασαν με αναμμένες λαμπάδες οι κάτοικοι της Δημητσάνας, τόπο καταγωγής του ιεράρχη, ενώ κατ’ άλλους δάδες χρησιμοποιήθηκαν για να διαδώσουν το μήνυμα της εξέγερσης σε όλα τα χωριά.