Το 18ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης (ΦΝΘ) ανοίγει τις πύλες του σήμερα -  και θα διαρκέσει  έως τις 20 Μαρτίου -, στις αίθουσες Ολύμπιον, Παύλος Ζάννας, Τζον Κασσαβέτης, Σταύρος Τορνές, Φρίντα Λιάππα και Τώνια Μαρκετάκη.


Μέσα από ένα πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα, το οποίο περιλαμβάνει ταινίες τεκμηρίωσης από όλο τον κόσμο, αφιερώματα καθώς και παράλληλες δράσεις, το Φεστιβάλ φιλοδοξεί να ενημερώσει, να ευαισθητοποιήσει και να κινητοποιήσει το κοινό, γύρω από κρίσιμες θεματικές που απαιτούν την κριτική στάση και την ενεργή συμμετοχή του. 

Μια νεανική, κεφάτη ορχήστρα που χρησιμοποιεί μουσικά όργανα φτιαγμένα εξ ολοκλήρου από σκουπίδια και γίνεται διάσημη σε όλο τον κόσμο, πρωταγωνιστεί στο ντοκιμαντέρ «Landfill Harmonic - A Symphony of the Human Spirit» των Μπραντ Όλγκουντ και Γκρέιχαμ Τάουνσλι, που ανοίγει την αυλαία του 18ου ΦΝΘ, σήμερα στο Ολύμπιον. Η «Recycled Orchestra», όπως ονομάζεται, έχει έδρα της την Κατέουρα, μια από τις πιο υποβαθμισμένες παραγκουπόλεις- σκουπιδότοπους της Παραγουάης, όπου οι άνθρωποι ζουν κυριολεκτικά μέσα σε μια απέραντη έκταση από σκουπίδια, από τα οποία επιβιώνουν ως ρακοσυλλέκτες.