Επίσημη «πρώτη» σήμερα για το hot spot της Χίου με την πρώτη άφιξη ομάδας προσφύγων και μεταναστών λίγο πριν τις 12.00 το μεσημέρι.


Κατά την είσοδο των προσφύγων στο hot spot, στελέχη του οργανισμού NRC τους παρέδωσαν βραχιολάκια με τον αριθμό τους ενώ τους προσφέρθηκε εμφιαλωμένο νερό. Στη συνέχεια κλήθηκαν να συμπληρώσουν δελτίο με τα στοιχεία τους ενώ στελέχη της Frontex προχώρησαν στην καταγραφή και στην ταυτοποίησή τους.

Το νέο hotspot είναι συνδεδεμένο με την ηλεκτρονική βάση προσωπικών δεδομένων των ευρωπαϊκών αρχών ώστε να αποφεύγεται η είσοδος στη χώρα ατόμων που θεωρούνται ύποπτα για τρομοκρατία.

Το κέντρο είναι χωρητικότητας 1095 ατόμων και αυτό δημιουργεί προβληματισμό για την ερχόμενη καλοκαιρινή περίοδο τότε που οι μεταναστευτικές ροές υπολογίζεται ότι θα είναι 2.500 έως 3.000 αφίξεις την ημέρα. 

Στο Κέντρο και Πιστοποίησης βρέθηκαν το πρωί στελέχη του Ομίλου Εταιριών «Ελληνικά Πετρέλαια» (ΕΛΠΕ) με επικεφαλής το διευθύνοντα σύμβουλο, Γρηγόρη Στεργιούλη, που έκανε λόγο για έναν πρότυπο οικισμό φιλοξενίας προσφύγων που έχει όλες τις προδιαγραφές για την αξιοπρεπή διαβίωσή τους. Σημειώνεται ότι τα ΕΛΠΕ συνέβαλαν στο πλαίσιο προγράμματος εταιρικής ευθύνης στον εξοπλισμό του Κέντρου με οικίσκους και λοιπά είδη.

Εξάλλου σύμφωνα με τον κ. Στεργιούλη, θα επιδιωχθεί ο δεσμός της εταιρείας με τη Χίο να λάβει έναν πιο μόνιμο τρόπο, μετά τη συνεργασία που υπήρξε με την τοπική κοινωνία, για το Κέντρο Καταγραφής και Πιστοποίησης, και θα υπάρξουν και άλλες δράσεις στην κατεύθυνση της κοινωνικής προσφοράς. Στο πλαίσιο αυτό σήμερα προσφέρθηκαν από την εταιρία κουπόνια καυσίμων για οχήματα δασοπυρόσβεσης, ενώ εξαγγέλθηκαν και άλλες κοινωφελείς δράσεις.