Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα κατέληξαν οι πορείες που πραγματοποιήθηκαν, σήμερα, στη Θεσσαλονίκη κατά του Ασφαλιστικού που προωθεί η κυβέρνηση. Συμμετείχαν χιλιάδες Θεσσαλονικείς, κάτι που θύμιζε άλλες εποχές!


Στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιήθηκαν... έξι συγκεντρώσεις και αντίστοιχες πορείες (οι δύο ήταν... μηχανοκίνητες).





Το χορό άνοιξαν οι επαγγελματίες που πραγματοποίησαν διαμαρτυρία με τα αυτοκίνητα τους έξω από το κτήριο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους. Πήραν μέρος σε αυτήν και οδηγοί ταξί, που είχαν τοποθετήσει στα αυτοκίνητά τους την πινακίδα με την επιγραφή "Απεργία". Οι υπόλοιποι επαγγελματίες είχαν τοποθετήσει Ελληνικές και μαύρες σημαίες.





Έμποροι, επαγγελματίες, βιοτέχνες συγκεντρώθηκαν, στις 10.30 π.μ. στη συμβολή της Τσιμισκή με τη Βενιζέλου. Από εκεί ενώθηκαν με τους συναδέλφους τους της μηχανοκίνητης πορείας και συνέχισαν ως το Διοικητήριο.



Οι επαγγελματίες έφθασαν ως το Διοικητήριο, όπου στεγάζεται το υπουργείο Μακεδονίας Θράκης. Βρήκαν κλειστή την καγκελόπορτα κι ένας από αυτούς προσπάθησε να ρίξει την πόρτα, με το 4Χ4 επαγγελματικό όχημά του. Άλλοι επαγγελματίες και εκπρόσωποι επιστημονικών φορέων του ζήτησαν να απομακρυνθεί, πράγμα που, τελικά, έγινε.




Λίγο αργότερα, έξω από το ΥΜΑΘ έφθασε ομάδα κουκουλοφόρων, με καδρόνια. Οι επαγγελματίες και οι επιστήμονες που διαμαρτύρονταν άρχισαν να φωνάζουν συνθήματα όπως "βγάλτε τις κουκούλες" και κινήθηκαν εναντίον τους για να τους βγάλουν τις κουκούλες που φορούσαν. Οι κουκουλοφόροι χτύπησαν με καδρόνια και τραυμάτισαν δύο διαδηλωτές, αλλά όταν κινήθηκαν όλοι εναντίον τους, τα βρήκαν... σκούρα και αποχώρησαν.








Στην... ώρα της άρχισε η πορεία του ΠΑΜΕ. Η συγκέντρωση έγινε στην πλατεία Δικαστηρίων, στη συμβολή της οδού Εγνατία με τον πεζόδρομο της Αριστοτέλους, στο άγαλμα του Ελ. Βενιζέλου. Ακολούθησε πορεία μέσω των κεντρικών δρόμων της πόλης, ως το υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης.



Στο ΥΜΑΘ κατέληξε και η πορεία των αγροτών. Οι αγρότες ήρθαν στη Θεσσαλονίκη με 50 τρακτέρ, αφήνοντας τα άλλα στα μπλόκα, τα οποία σήμερα έμειναν ανοικτά. Όταν έφθασαν στο Διοικητήριο, ένας από αυτούς κινήθηκε με το τρακτέρ του κι άρχισε να σπρώχνει την καγκελόπορτα, η οποία, πάντως, δεν υποχώρησε...



Από την πλατεία Καμάρας ξεκίνησε η πορεία της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς. Κουκουλοφόροι που συμμετείχαν σε αυτήν, όπως πάντα, προκαλούσαν με κάθε τρόπο. Πέταξαν πέτρες κι έσπασαν βιτρίνες ακόμη και κλειστών καταστημάτων. Κινήθηκαν και εναντίον μεταλλωρύχων και πέταξαν εναντίον τους καπνογόνα, παρά το ότι στην πορεία αυτή συμμετείχαν και μανάδες με μικρά παιδιά σε καρότσια... Οι προκλήσεις έμειναν αναπάντητες...







Οι μεταλλωρύχοι ήρθαν, από τη Χαλκιδική, με λεωφορεία. Εντάχθηκαν στην πορεία του ΕΚΘ, που ξεκίνησε από την πλατεία Αρχαίας Αγοράς. Εκεί κάποιοι λίγοι, αντέδρασαν για τη συμμετοχή τους, δηλώνοντας μέλη του κινήματος κατά της εξόρυξης χρυσού, στις Σκουριές.

Τελικά οι μεταλλωρύχοι πήραν μέρος δυναμικά στην πορεία. Μάλιστα, όταν έφθασαν ακολουθώντας την πορεία στην Εγνατία οδό όπου βρίσκονται τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, έκαναν στάση και φώναζαν συνθήματα κατά της κυβέρνησης κατηγορώντας την ότι τους οδήγησε στην ανεργία.









Η πορεία του ΕΚΘ και της ΕΔΟΘ ξεκίνησε από τα γραφεία του ΕΚΘ και, μέσω των κεντρικών δρόμων της Θεσσαλονίκης, κατέληξε κι αυτή, στο ΥΜΑΘ. Οι συγκεντρωμένοι φώναξαν συνθήματα κατά της κυβέρνησης και του ασφαλιστικού που επιχειρεί να εισάγει.



Αυτό που προκαλεί μεγάλη εντύπωση, ήταν η μεγάλη συμμετοχή του κόσμου (πάνω από 12.000 άτομα συμμετείχαν στην πορεία του ΠΑΜΕ, λίγο λιγότεροι από 10.000 ήταν οι συμμετέχοντες στην πορεία του ΕΚΘ, ενώ περί τα 1.500 άτομα ήταν τα μέλη της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς που ξεκίνησαν από την Καμάρα. Σε αυτούς πρέπει να υπολογιστούν περίπου 2.500 ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αγρότες που πήραν μέρος στην κινητοποίηση).









Το άλλο σημαντικό γεγονός ήταν ότι, όλο το πρωί, ήταν κλειστά τα καταστήματα στη Θεσσαλονίκη. Ακόμη και το Καπάνι, η Αγορά Μοδιάνο, αλλά και καταστήματα εκτός κέντρου, παρέμεναν κλειστά. Ακόμη και τα καφέ, στο κέντρο της πόλης, δεν άνοιξαν σήμερα και συμμετείχαν στην απεργία. Συμμετοχή υπήρχε από φούρνους, ψιλικατζίδικα, περίπτερα, ακόμη και από... Γραφεία Τελετών!

Οι φωτογραφίες είναι των Νώντα Στυλιανίδη, Σίσσης Βασιλειάδου, Μαρίας Ναλτσατζιάδου και από το ΕΚΘ