Ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος καλεί Κυβέρνηση και αγρότες «να αναζητήσουν με σύνεση και ψυχραιμία μέσα από ένα ουσιαστικό διάλογο την καλύτερη δυνατή λύση, με ανοιχτούς όμως δρόμους ώστε
να αποκατασταθεί άμεσα η απρόσκοπτη διακίνηση αγαθών και προσώπων».


Όπως υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του ο ΣΕΒΕ, «οι παρατεταμένες απεργιακές κινητοποιήσεις των αγροτών αρχίζουν  πλέον να δημιουργούν σημαντικά προβλήματα στην προμήθεια πρώτων υλών και στη διακίνηση προϊόντων στο εσωτερικό και προς το εξωτερικό, ειδικότερα δε στις παραγωγικές και εξαγωγικές επιχειρήσεις της χώρας. Και αυτό συμβαίνει ενώ οι επιχειρήσεις έχουν δεχτεί αλλεπάλληλα πλήγματα τα τελευταία χρόνια, με πιο πρόσφατο την επιβολή των capital controls. Για ορισμένα μάλιστα προϊόντα και κυρίως τα αγροτικά οι επιπτώσεις είναι ακόμη χειρότερες, λόγω του ευπαθούς χαρακτήρα τους, με άμεσο κίνδυνο της φθοράς και καταστροφής τους».

Σύμφωνα με τους εξαγωγείς «πρέπει επιτέλους να γίνει από όλους κατανοητό ότι το κλείσιμο των εθνικών οδών και των συνοριακών σταθμών είναι αυτοκαταστροφικό, καθώς προκαλούνται σημαντικές ζημίες σε άλλες κοινωνικές ομάδες, στην οικονομία, στις εξαγωγές, στην απασχόληση, στην αξιοπιστία της χώρας και τελικά στους ίδιους τους διαμαρτυρόμενους που θα πρέπει να αγωνιστούν για να ξανακατακτήσουν την θέση τους στις αγορές που χάνουν λόγω των προβλημάτων που δημιουργούνται.  Και όλα αυτά παρά τη δικαιολογημένη,  γενικευμένη διαμαρτυρία για την προώθηση ασφαλιστικών και φορολογικών μέτρων που είναι σε λάθος κατεύθυνση, καθώς είναι αντιαναπτυξιακά, άδικα και κυρίως αναποτελεσματικά, διότι δεν θα επιτύχουν τον εισπρακτικό στόχο που έχουν, καθώς θα αυξήσουν την φοροδιαφυγή και θα μας αναγκάσουν σε σύντομο χρονικό διάστημα να ψάχνουμε για επιπλέον μέτρα που σήμερα προσπαθούμε να αποφύγουμε. Κάθε διαμαρτυρία όμως είναι αδιέξοδη, αν δεν συνοδεύεται από συγκεκριμένες ρεαλιστικές θέσεις για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν προκειμένου να εξοικονομηθούν τα 1,8δις€ και να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση. Στην αντίθετη περίπτωση δυστυχώς η χώρα οδεύει προς μέρες του καλοκαιριού του 2015».