Η έκθεση - σχολικό εργαστήριο με τίτλο «Μακεδονικό Μέτωπο (1916)», παρουσιάζεται στο Κέντρο Ιστορίας του Δήμου Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με τον Ελληνικό Σύλλογο Φίλων Ιστορίας και Παιχνιδιών Στρατηγικής (Ε.Σ.Φ.Ι.Π.Σ.).

Μέσα από ένα υποθετικό σενάριο μικρής κλίμακας, που επιμελήθηκε ο σύλλογος, στο πλαίσιο ενός πραγματικού γεγονότος (συμμαχική επίθεση του Νοεμβρίου του 2016 στις Πρέσπες) δημιουργήθηκε μια διαδραστική μακέτα, η οποία αναπαριστά τον τρόπο με τον οποίο εξελίσσονταν οι μάχες στις αρχές του περασμένου αιώνα. Η κλίμακα της μακέτας είναι 1/72 (20mm) και η διάρκεια παρουσίασης 25 λεπτά, με παράλληλη προβολή βίντεο - ντοκουμέντων από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. 

Οι επισκέπτες της έκθεσης θα έχουν την ευκαιρία να πάρουν μέρος σε δραστηριότητες μέσω της μακέτας και να λάβουν δωρεάν ενημερωτικό υλικό με τη μορφή φυλλαδίων και πλούσιο φωτογραφικό υλικό από το αρχείο του Κ.Ι.Θ., το οποίο θα εκτίθεται στον ισόγειο εκθεσιακό χώρο του. Την μακέτα επιμελήθηκαν οι δημιουργοί Ανδροκλής Γιάτσογλου, Σωτήρης Χριστοδούλου, Νίκος Π. Δαλαμπύρας, Δημήτρης Γκαγκάνης, Κυριακή Πετρίδου, Βασίλης Καλοπαναγιώτης και Σεργκό Μπαντογιάν. 

Η έκθεση ξεκίνησε την 1η Φεβρουαρίου και θα διαρκέσει έως τις 4 Μαρτίου 2016. Οι ημέρες και ώρες λειτουργίας είναι από Δευτέρα έως Παρασκευή 08.00 έως 14.00 και 18.00 έως 21.00. Η είσοδος είναι ελεύθερη.