Το πλησιέστερο εφημερεύον νοσοκομείο ή κέντρο υγείας, την αστυνομία, την πυροσβεστική ή
τα παιδιά τους θα μπορούν να ειδοποιήσουν με το πάτημα ενός κουμπιού ηλικιωμένοι που μένουν μόνοι τους σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Τη σχετική μεθοδολογία θα αναπτύξουν το επόμενο χρονικό διάστημα φορείς από την Νορβηγία, το Βέλγιο, τη Γερμανία, την Ισπανία και την Ελλάδα με συντονιστή φορέα το Πανεπιστήμιο του Lancaster από το Ηνωμένο Βασίλειο, στο πλαίσιο του έργου Mobile – Age. Πρόκειται για ένα έργο που θα χρηματοδοτηθεί από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Horizon 2020» ενώ από ελληνικής πλευράς θα συμμετέχει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

«Το έργο αφορά ηλικιωμένους που μένουν μόνοι τους και μπορεί να χρειαστούν βοήθεια. Καθώς πολλοί από αυτούς δεν είναι εξοικειωμένοι με την τεχνολογία, θα αναπτυχθεί εκείνη η μεθοδολογία που θα τους επιτρέπει να καλούν άμεσα για βοήθεια με πολύ απλό τρόπο» εξηγεί στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο Γενικός Διευθυντής Υποδομών, Περιβάλλοντος και Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Απόστολος Γιάντσης. 

Μετά την ολοκλήρωση της μεθοδολογίας, αυτή θα εφαρμοστεί πιλοτικά και στη χώρα μας ενώ είναι δυνατό να αναζητηθεί χρηματοδότηση προκειμένου να παραχθεί η όποια εφαρμογή σε ευρεία κλίμακα.

Σύμφωνα με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, το έργο Mobile – Age βασίζεται στις προβλέψεις για αύξηση του ηλικιωμένου πληθυσμού της Ευρώπης που εκτιμάται ότι θα αποτελέσει το 28% του συνολικού πληθυσμού της γηραιάς Ηπείρου μέχρι το 2020. Ωστόσο καθώς οι ηλικιωμένοι δεν μοιράζονται συνήθως το ίδιο επίπεδο σύνδεσης με το διαδίκτυο και τις νέες τεχνολογίες, όπως οι νεότερες γενιές, σχεδιάζονται μέτρα προκειμένου να μην αποκλειστούν από το σχεδιασμό και τη χρήση υπηρεσιών που προσφέρουν όλο και περισσότεροι οι κρατικοί φορείς μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας.

Αναφορικά με τον χρονικό ορίζοντα του έργου, ο κ. Γιάντσης εκτιμά ότι η ανάπτυξη της μεθοδολογίας θα ξεκινήσει σε δύο με τρεις μήνες και το έργο θα ολοκληρωθεί σε τρία χρόνια από την έναρξή του.

Στο μεταξύ, στο πλαίσιο του «Horizon 2020» εγκρίθηκαν δύο ακόμη προτάσεις της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Η πρώτη αφορά το έργο «Empowering» για την ενίσχυση της τοπικής αυτοδιοίκησης με σκοπό τη δημιουργία ολοκληρωμένων και βιώσιμων ενεργειακών στρατηγικών. Σε αυτό συμμετέχει κοινοπραξία εταίρων από την Ισπανία, τη Ρουμανία, τη Σουηδία, την Κροατία, την Ουγγαρία και την Ελλάδα. Ειδικά από τη χώρα μας θα λάβουν μέρος οι Δήμοι Έδεσσας, Πυλαίας-Χορτιάτη, Καλαμαριάς, Νεάπολης-Συκεών και Παύλου Μελά.

Η δεύτερη πρόταση που εγκρίθηκε, αφορά το έργο ΟΝLINE-S3 και στοχεύει στην ανάπτυξη μιας πλατφόρμας «ηλεκτρονικής πολιτικής», η οποία εμπλουτισμένη με μια εργαλειοθήκη εφαρμογών και υπηρεσιών σε απευθείας σύνδεση, θα βοηθήσει τις εθνικές και περιφερειακές αρχές στην ΕΕ κατά την επεξεργασία ή την αναθεώρηση της στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης. Ο συντονιστής της πρότασης είναι το Ερευνητικό Κέντρο RDTI, με έδρα την Μαδρίτη, ενώ η κοινοπραξία περιλαμβάνει το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, και ερευνητικά και τεχνολογικά κέντρα από πλήθος ευρωπαϊκών χωρών (Βέλγιο, Αυστρία, Σλοβενία, Σλοβακία, Ηνωμένο Βασίλειο και Φιλανδία).

Τα τρία παραπάνω έργα του «Horizon» έχουν προϋπολογισμό 8,5 εκατομμύρια ευρώ ενώ ο προϋπολογισμός τους για την Περιφέρεια ξεπερνά τα 400.000 ευρώ.