Η ταινία "Αμαντέους" αποδεικνύεται πέρα για πέρα αληθινή! Μουσικό κομμάτι το οποίο είχαν γράψει από κοινού ο Αυστριακός συνθέτης Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ και ο Ιταλός μουσικός Αντόνιο Σαλιέρι ανακαλύφθηκε στην Πράγα.


Η ταινία πραγματεύονταν τον θρύλο που θέλει ο θάνατος του Μότσαρτ να οφείλεται στον Σαλιέρι. Έδειχνε τη ζήλια του δευτέρου για τις ικανότητες του πρώτου και κατέληγε με την κοινή σύνθεση των Μότσαρτ - Σαλιέρι! Ήταν, ουσιαστικά, η μεταφορά στον κινηματογράφο ενός ποιητικού δράματος του Αλεξάντερ Πούσκιν, που γράφτηκε το 1830.

Η παρτιτούρα, που θεωρείτο εδώ και πολλά χρόνια χαμένη, περιλαμβάνει τη μουσική που έγραψαν μαζί Μότσαρτ και Σαλιέρι πάνω σε ένα λιμπρέτο του ποιητή Λορέντζο Ντα Πόντε (που είχε γράψει και το λιμπρέτο της όπερας "Ντον Τζιοβάνι").

«Ανακαλύφθηκε στα αρχεία του Μουσείου Μουσικής, είναι ένα πραγματικά πολύτιμο εύρημα», είπε η εκπρόσωπος του Εθνικού Μουσείου Μουσικής της Πράγας, Σάρκα Ντοκάλοβα.

Η παρτιτούρα θα παρουσιαστεί επισήμως σε μια συνέντευξη Τύπου που προγραμματίζεται για την Τρίτη, συνέχισε η Ντοκάλοβα, αποφεύγοντας να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.