Έντονη κριτική σε ρυθμίσεις του νομοσχεδίου «Μέτρα για την ενίσχυση του κυβερνητικού έργου και άλλες διατάξεις», άσκησαν στις δευτερολογίες τους οι εισηγητές των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Την αντίθεση του κόμματός του στις διατάξεις που αφορούν τη διαχείριση του μεταναστευτικού και την περίθαλψη των μεταναστών, εξέφρασε ο εισηγητής του Λαϊκού Συνδέσμου Χρυσή Αυγή, Ιωάννης Αιβατίδης. Ο κ. Αιβατίδης είπε ότι οι διατάξεις αυτές «ευνοούν το μεταναστευτικό κύμα», ενώ αναφερόμενος στο κόστος της νοσηλείας των μεταναστών, επικαλέστηκε μελέτη σύμφωνα με την οποία η θεραπεία της φυματίωσης κοστίζει τουλάχιστον 2.000 με 3.000 ευρώ. Ζήτησε επίσης να μην ψηφισθεί η τροπολογία του υπουργείου Άμυνας για απευθείας ανάθεση συμβάσεων, και τις μονάδες αποτέφρωσης.

Επίθεση στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε κατά την τοποθέτησή της στη Βουλή η ειδική αγορήτρια της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Έφη Χριστοφιλοπούλου. Η κ. Χριστοφιλοπούλου κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι ξεκίνησε ως «μπουρλοτιέρης» κατά των αγορών και λέγοντας «κάντε πίσω κ. Μέρκελ» και σήμερα «παρακαλά την τρόικα να επιστρέψει».

Χριστοφιλοπούλου: Ορυμαγδός τροπολογιών

Παράλληλα, η κ. Χριστοφιλοπούλου υποστήριξε, ότι "σήμερα απαιτείται μεγάλη συναίνεση στα μεγάλα προβλήμτα" και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι το περασμένο καλοκαίρι, αλλά δεν την εκμεταλλεύτηκε. "Δε μπορέσατε να την εισπράξετε και τώρα φάνηκαν τα επίχειρα των πράξεών σας", ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά τα άρθρα του νομοσχεδίου, η κ. Χριστοφιλοπούλου είπε ότι η παράταξή της θα στηρίξει ρυθμίσεις με τις οποίες συμφωνεί, ενώ κατήγγειλε τον «ορυμαγδό», όπως τον χαρακτήρισε, των τροπολογιών που «κατατέθηκαν την τελευταία στιγμή».

Δελής: Εσείς δημιουργείτε τη φτώχεια

Να γίνει δεκτή η πρόταση του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος και να αποσυρθεί το άρθρο 84 για την Ειδική Αγωγή, ζήτησε ο εισηγητής του κόμματος Ιωάννης Δελής, ο οποίος εξέφρασε τη διαφωνία του ΚΚΕ με το σύνολο του παράλληλου προγράμματος και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επιχειρεί «να υποτάξει το λαό στην πολιτική του κεφαλαίου την οποία υπηρετεί».

«Η δική σας πολιτική δημιουργεί τη φτώχεια και κοροϊδεύετε το λαό ότι θα την αντιμετωπίσετε. Πώς θα το κάνετε αυτό; Θα τετραγωνίσετε τον κύκλο;» κατέληξε ο κ. Δελής.

Μπαργιώτας: Δεν αντιλαμβάνεστε το βάθος του προβλήματος

«Το υπό συζήτηση νομοσχέδιο δεν αποτελεί αριστερό πολιτικό σχέδιο για την υγεία» υποστήριξε ο εισηγητής του Ποταμιού Κωνσταντίνος Μπαργιώτας. «Υποτιμάτε ή δεν αντιλαμβάνεστε το βάθος και την έκταση του προβλήματος και του ασφαλιστικού που αλληλοεπισκιάζονται» είπε απευθυνόμενος στην κυβερνητική πλειοψηφία και πρόσθεσε ότι δεν αποτελεί αριστερή πολιτική «το να χαρατσώνεις οριζόντια τους συνταξιούχους με αύξηση των κρατήσεων για την υγεία, ανεξάρτητα από τα εισοδήματα τους, για να πληρώνεις τους πάντες ως ανασφάλιστους, ακόμη και τους στρατηγικούς κακοπληρωτές».

Ο κ. Μπαργιώτας εκτίμησε επίσης ότι η ρύθμιση για τους ανασφάλιστους δεν μπορεί να εφαρμοστεί χωρίς κριτήρια και ότι όταν εκδοθούν οι υπουργικές αποφάσεις που θα ρυθμίζουν τα κριτήρια αυτά, η κατάσταση θα γίνει τελείως διαφορετική.

Παπαχριστόπουλος: Φταίνε τα... 40 προηγούμενα χρόνια

Αναγκαίο χαρακτήρισε το θεσμό των μεσολαβητών υγείας ο εισηγητής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Αθανάσιος Παπαχριστόπουλος, απαντώντας στις αιτιάσεις βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Υπάρχουν ηλικιωμένοι με γεροντική άνοια, άνθρωποι με ειδικές ανάγκες, που δεν έχουν τη δυνατότητα να κάνουν ούτε μια αίτηση» είπε χαρακτηριστικά, ενώ αναφερόμενος στη γενικότερη κριτική που δέχεται η κυβέρνηση, σημείωσε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση ψήφισε τη συμφωνία του καλοκαιριού και το Σεπτέμβριο έγιναν εκλογές στις οποίες ο λαός εμπιστεύτηκε μια κυβέρνηση που «δεν έβαλε, δεν βάζει και δεν πρόκειται να βάλει το χέρι στο μέλι». 

Τέλος, ο κ. Παπαχριστόπουλος υποστήριξε ότι «την Ελλάδα την κατέστησαν αδύναμο κρίκο 40 χρόνια διακυβέρνησης από μια ομάδα πολιτικού προσωπικού επιχειρηματιών και καναλαρχών».

Γεωργιάδης: Βάζετε εμπόδια στις σπουδές

Αναβάθμιση των ελληνικών πανεπιστημίων, αξιολόγηση του προσωπικού από φορείς εγνωσμένου κύρους, ζήτησε ο εισηγητής της Ένωσης Κεντρώων Μάριος Γεωργιάδης.

«Το καλύτερο ελληνικό πανεπιστήμιο βρίσκεται κάτω από την 30η θέση στη διεθνή αξιολόγηση και κάτω από πολλές χώρες που έχουν χαμηλότερους προϋπολογισμούς για την παιδεία και δεν είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης» ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης. Εξέφρασε επίσης την αντίθεσή του σε εμπόδια, όπως τα χαρακτήρισε, που θέτουν οι ρυθμίσεις του σχεδίου νόμου σε όσους έρχονται στην Ελλάδα για να συνεχίσουν τις σπουδές ή την πρακτική άσκηση που ξεκίνησαν σε πανεπιστήμια του εξωτερικού, καθώς επίσης και στη διάταξη που ορίζει το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, ως μοναδικό πάροχο και αξιολογητή της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.