Στην τελική ευθεία έχει μπει η προετοιμασία του πρώην στρατοπέδου Αναγνωστοπούλου για τη μετατροπή του σε Κέντρο Μετεγκατάστασης Προσφύγων.


Οι μονάδες του Γ' Σώματος Στρατού εργάζονται με πυρετώδεις ρυθμούς για να δημιουργηθούν υποδομές απόλυτα σύμφωνες με τις προδιαγραφές που θέτει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ήδη έχουν στηθεί 90 σκηνές και 100 οικίσκοι δυναμικότητας έως οκτώ ατόμων για κάθε υποδομή. Ο καθένας που θα περάσει την πύλη του Κέντρου Μετεγκατάστασης Διαβατών δικαιούται άμεσα υπνόσακο, φουσκωτό στρώμα, κουβέρτα και ράντσο.

Τουαλέτες και μπάνια είναι πλήρως λειτουργικά, ενώ στο κτίριο όπου θα εγκατασταθεί η διοίκηση του Κέντρου έχουν τοποθετηθεί πατώματα, καινούρια κουφώματα και ολοκληρώθηκαν οι ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις και οι εγκαταστάσεις φωτισμού καθώς και οι εργασίες στεγανοποίησης της στέγης.

Το εκκλησάκι που βρίσκεται ακριβώς μπροστά από το κέντρο διοίκησης έχει βαφτεί και συντηρηθεί, ενώ στο μεγάλο κτίριο δεξιά από την πύλη έχει προετοιμαστεί ο πρώτος όροφος ώστε να λειτουργήσει ως εστιατόριο. Δύο μεγάλες σκηνές, δυναμικότητας εκατό ατόμων η κάθε μία, έχουν προετοιμαστεί για να χρησιμοποιηθούν ως χώροι φαγητού και εστίασης, ενώ ορίστηκε ο χώρος που θα λειτουργήσει ως αποθήκη.

Σε δεύτερη φάση θα κατασκευαστεί χώρος λατρείας για τους μουσουλμανικούς πληθυσμούς σε οικίσκο που ανακαινίζεται, ενώ σε έναν δεύτερο οικίσκο θα δημιουργηθεί χώρος για τα ασυνόδευτα παιδιά. Σε έναν χώρο που παραμένει κενός θα τοποθετηθούν, τις επόμενες μέρες, ειδικά κοντέινερ με ντουζιέρες και μπάνια.

Πρόνοια έχει ληφθεί για κάθε είδους ανάγκη καθώς έχει ανοιχτεί γεώτρηση που συνδέθηκε ήδη με τον υδατόπυργο και το νερό τρέχει κανονικά από τις βρύσες. Το θέμα της αποχέτευσης έχει διευθετηθεί με την κατασκευή σηπτικών βόθρων, ο συνολικός χώρος ηλεκτροδοτείται και έχει περιφραχτεί, ενώ έχουν δημιουργηθεί ειδικοί χώροι με καρτοτηλέφωνα και χώροι για τη φόρτιση των κινητών τηλεφώνων.

Τη δυνατότητα αυτή θα έχουν, άλλωστε, όλοι οι ένοικοι των οικίσκων καθώς σε κάθε έναν από αυτούς υπάρχουν ακόμη και ηλιακά πάνελ που θα εξασφαλίζουν την απαραίτητη ενέργεια. Σε όλη την έκταση του χώρου λειτουργεί δίκτυο Wi Fi ενώ δύο φορές την ημέρα, την πύλη περνά ειδικό συνεργείο που έχει αναλάβει τις χημικές τουαλέτες.

Δεξιά της εισόδου, στην πράσινη σκηνή, λειτουργεί Κέντρο Τύπου που δέχεται διαρκώς τηλεφωνήματα από μέσα ενημέρωσης τοπικά και διεθνή.