Blue Monday δεν είναι κυριολεκτικός αλλά μεταφορικός όρος . Η τρίτη Δευτέρα του Ιανουαρίου θεωρείται η πιο μελαγχολική μέρα του χρόνου επιστήμονες θεωρούν πως είναι η μέρα που μπορούν να πάνε όλα στραβά. 

Κάτι σαν Τρίτη ή Παρασκευή και 13 δηλαδή.

Η Blue Monday "γεννήθηκε" από τον ψυχολόγο Κλιφ Άρναλ το 2005. Είναι ο άνθρωπος που σκέφτηκε μια εξίσωση με στόχο να βρει ποια είναι η χειρότερη μέρα του χρόνου. Και κατέληξε πως είναι η τρίτη Δευτέρα του Ιανουαρίου.

Πως έφτασε στο συμπέρασμα; Ο κακός καιρός του Ιανουαρίου, τα χρέη από τον Δεκέμβριο και η κατάθλιψη πως πρέπει να περιμένει κανείς ένα χρόνο για να ξαναέρθουν τα... Χριστούγεννα κάνουν την Blue Monday και τη χειρότερη μέρα του χρόνου! 

Είναι η πρώτη μέρα του χρόνου που οι άνθρωποι συνειδητοποιούν ότι είναι εκτός στόχων και εκτός προγράμματος, με αποτέλεσμα να πέσουν σε μελαγχολία.

Ο Κλιφ Άρναλ δεν είναι ο μοναδικός που πιστεύει στη Blue Monday. Τη θεωρία του στηρίζει και η διατροφολόγος Άλισον Κλαρκ, σύμφωνα με την οποία τον Ιανουάριο είμαστε όλοι αντιμέτωποι με τις υποχρεώσεις και την... προσγείωση στην πραγματικότητα μετά τις γιορτές και γι' αυτό προτείνει να αποφεύγεται η μεγάλη κατανάλωση ζάχαρης και καφεΐνης. 

Υπάρχει φυσικά και η άλλη άποψη: πως ο τύπος που έβγαλε τη... Blue Monday δεν μπορεί να γίνει αποδεκτός επιστημονικά και όλα είναι στο μυαλό...