Μνημείο πολύ σημαντικότερο από τον Λευκό Πύργο χαρακτήρισε τη Ροτόντα ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, πριν λίγο, στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.


"Να σταματήσουμε τις σαχλαμάρες του τύπου 'παραδίδεται στην εκκλησία'. Δεν παραδίδεται. Είναι αρχαιολογικό μουσείο", είπε ο κ. Μπουτάρης.

Αφορμή για την τοποθέτησή του στάθηκε η διαμάχη για το αν θα τοποθετηθεί, ή όχι, Σταυρός, στον τρούλο του μνημείου. Καθώς το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο έχει γνωμοδοτήσει για το θέμα αυτό, υπάρχει η δυνατότητα τοποθέτησής τους, όμως "κάποιοι στην πόλη", όπως είπε ο κ. Μπουτάρης "θεωρούν ότι παραδίδουμε το μνημείο στους παπάδες".

Αφού είπε πως "όσα περισσότερα δίνεις στην εκκλησία τόσα περισσότερα ζητά" κι αφού εξέφρασε την επιθυμία "να οργανώνονται μία - δύο κοσμικές εκδηλώσεις -με ό,τι αυτό σημαίνει- το μήνα από τον δήμο", είπε πως "δεν είναι εκκλησιαστικός ναός" κι ανακοίνωσε πως υπάρχει πρόθεση "να αδελφοποιηθεί με το Πάνθεον της Ρώμης".

Μετά από όλα αυτά κατέληξε λέγοντας ότι στη Ροτόντα θα τελούνται, τελικά, 12 Θείες Λειτουργίες το χρόνο (μία κάθε μήνα) και Λειτουργίες στις εορτές των Ασωμάτων και του Αγίου Γεωργίου (σ.σ. η Ροτόντα, επί Βυζαντίου, λειτούργησε αρχικά ως Ιερός Ναός Ασωμάτων και, στη συνέχεια, ως τους σεισμούς της Θεσσαλονίκης, ως Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου) και ζήτησε "χαμηλά την μπάλα".