Με τα φορολογικά και συνταξιοδοτικά θέματα ασχολούνται, στην πλειοψηφία τους, τα βασικά πρωτοσέλιδα του Τύπου της Κυριακής.


Αναλυτικά:

ΑΚΡΟΠΟΛΗ: Πακτωλός χρημάτων στον Φίλη
Η εφημερίδα αναφέρει πως “η πρώην πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου σχολίασε με καυστικό τρόπο στο Twitter, την εποχή που ο υπουργό Παιδείας, Νίκος Φίλης, ήταν διευθυντής στην εφημερίδα «Αυγή»”.

ΕΘΝΟΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: Στήνει μπλόκο στη διαπραγμάτευση το ΔΝΤ
H εφημερίδα τονίζει: «Η πλέον πασιφανής ρήξη μεταξύ του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Κομισιόν σχετικά με την αντιμετώπιση της ελληνικής πρότασης για το Ασφαλιστικό συνιστά εκ των πραγμάτων για τον Αλέξη Τσίπρα αφετηρία επανεξέτασης του σχεδιασμού, υπό την έννοια ότι θέλει μέσα από τις «χαραμάδες» να ανακαλύψει το... φως στο τούνελ της αξιολόγησης, αξιοποιώντας τα νέα ευρήματα».

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: Πατριωτικό κόμμα...«Πούτιν»
Η εφημερίδα ισχυρίζεται ότι «τη Ρωσία την προβληματίζει και την ανησυχεί η διαμορφούμενη κατάσταση στην Ελλάδα. Στην Ελλάδα των Μνημονίων που στενάζει για άλλη μια φορά υπό τη Γερμανική μπότα του Εθνικοσοσιαλισμού. Όταν το Γερμανικό κράτος έχει υπό την κυριαρχία τις τηλεπικοινωνίες της Πατρίδος μας (θέλει να εξαγοράσει η Deutsche Telecom και το εναπομείναν 10% του ΟΤΕ που ανήκει ακόμη στο ελληνικό δημόσιο), και ελέγχει τα αεροδρόμια της χωράς, μετά την εκποίηση των 14 αεροδρομίων στη γερμανική Fraport. Με την αγορά αυτή, η Γερμανία αποκτά αεροπορικά αλλά - κυρίως - χερσαία σύνορα με την Ελλάδα».

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: Μεταναστεύουν οι επιχειρήσεις για να γλιτώσουν φορολογία και capital controls
Όπως τονίζει η εφημερίδα, «πληθαίνουν οι μικρομεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις που καταφεύγουν σε γειτονικές χώρες για να σωθούν από το εκρηκτικό μίγμα: κεφαλαιακοί έλεγχοι, υψηλή φορολογία και κοινωνικο-οικονομική αστάθεια που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε μαζικά λουκέτα. Και ενώ στην προ κρίσης εποχή η ελληνική Πολιτεία επιδοτούσε την εξωστρέφεια των επιχειρήσεων με στόχο την «οικονομική κατάκτηση» των Βαλκανίων, η επιβολή των capital controls έδωσε τη χαριστική βολή στην αγορά».

Η ΑΥΓΗ: Θεμέλιος λίθος. 1 χρόνος κυβέρνηση αριστεράς
H εφημερίδα έχει αφιέρωμα στον έναν χρόνο ΣΥΡΙΖΑ, με άρθρα διαφόρων.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: Πανικός για συντάξεις και ...όπου φύγει φύγει!
Όπως τονίζει η εφημερίδα «ε μαζική φυγή, την τέταρτη κατά σειρά εντός έξι ετών, οδηγούνται οι ασφαλισμένοι που έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα. Και αυτό υπό το φόβο ότι το νέο ασφαλιστικό και ο προωθούμενος νέος μη αποδοτικός τρόπος υπολογισμού των συντάξεων με χαμηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης και συνυπολογισμού του συνόλου των εισφορών για ολόκληρο τον εργασιακό βίο θα οδηγήσει σε μείωση των αποδοχών άνω του 20%».

Η ΕΠΟΧΗ: Ακραίες προτάσεις τροφή στην ακροδεξιά
Όπως επισημαίνει η εφημερίδα «ένα ακόμα τελεσίγραφο επιδόθηκε στην Ελλάδα, αυτή τη φορά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία με έκθεσή της εισηγείται μια νέα ζώνη Σένγκεν εάν δεν καταφέρει η Ελλάδα να περιφρουρήσει, κατά την εκτίμησή της, αποτελεσματικά τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης. Αν το σχέδιο της Επιτροπής εγκριθεί, με ειδική πλειοψηφία, από τις χώρες της Σένγκεν, τότε θα πρέπει η Ελλάδα να υλοποιήσει τις συστάσεις που θα της γίνουν εντός τριμήνου, διαφορετικά θα μπορούν οι χώρες Σένγκεν να επαναφέρουν ελέγχους στα σύνορα τους για έξι μήνες ή ακόμα και δύο χρόνια».

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Λαγκάρντ: Δεν αρκεί η μείωση των μελλοντικών συντάξεων
“«Κόκκινη κάρτα» στην ελληνική πρόταση για το ασφαλιστικό έδειξε, σύμφωνα με πληροφορίες, η διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ κατά την πρόσφατη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, στο Νταβός, ζητώντας εμμέσως πλην σαφώς μείωση των κύριων συντάξεων”, γράφει η εφημερίδα.

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: Ακούστε «ουμανιστές» Ευρωπαίοι
Στο κύριο άρθρο του, ο Γ. Χαρβαλιάς γράφει: «Πολύ θα ήθελα να μου εξηγήσει αυτός ο Λετονός κομισάριος με το βλέμμα της αγελάδας τι ακριβώς εννοεί με τη διατύπωση «Πλημμελής φύλαξη των ελληνικών συνόρων». Σοβαρολογεί ο άνθρωπος; Μα, και ολόκληρη την ακτοφυλακή των Ηνωμένων Πολιτειών να φέρναμε στο Αιγαίο, δεν θα μπορούσε να το «φυλάξει» από τις δεκάδες πλαστικές μπανιέρες που ξεφορτώνουν καθημερινά την ανθρώπινη πραμάτεια τους, σπρωγμένες από την απέναντι ακτή».

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ KONTRA NEWS: Κόμμα βασιλιά με ακροδεξιούς σφήνα στον Κυριάκο
H εφημερίδα ισχυρίζεται ότι «η εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη οτο τιμόνι της ΝΔ και το ενδεχόμενο να υπάρξει νεοφιλελεύθερη στροφή στην παράταξη, ανάβει φωτιές στους ακραιφνείς δεξιούς κύκλους. Το ενδεχόμενο αυτό προκαλεί... αλλεργία σε ακροδεξιούς παράγοντες οι οποίοι κινούνται ήδη προκειμένου να οτηθεί στα δεξιά της ΝΔ άλλος φορέας, που θα εκφράσει συντηρητικούς ψηφοφόρους».

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: To Grexit από τη Σένγκεν και ο εφιάλτης
Όπως γράφει η εφημερίδα «οι σοβαρές ελλείψεις στο σχεδιασμό για την υποδοχή των προσφύγων στη χώρα μας οδήγησαν, τα τελευταία 24ωρα, στην έντονη φιλολογία για το ενδεχόμενο να τεθεί η Ελλάδα εκτός Σένγκεν. Είναι, όμως, αυτή η πραγματική απειλή για τη χώρα, ή ο πραγματικός εφιάλτης είναι η πιθανότητα εγκλωβισμού χιλιάδων προσφύγων στην Ειδομένη»;

Ο ΛΟΓΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: Βούλιαξαν τα ταμεία
«Δραματική μείωση εισφορών κατά 5 δισ ευρώ μόνο στο IKA και κατά 13 δισ ευρώ συνολικά στους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, προέκυψε το διάστημα 2009 - 2014. Μάλιστα, οι απώλειες για τους εργαζόμενους στα χρόνια της κρίσης έφτασαν τα 26 δισ ευρώ, από τα οποία μόνο για τους ασφαλισμένους στο ΙΚΑ, οι απώλειες είναι στα 10, 5 δισ ευρώ», επισημαίνει η εφημερίδα.

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ: VETO για τους διορισμούς από το κουαρτέτο
Όπως υπογραμμίζει η εφημερίδα, «η υπέρβαση των χρονικών προθεσμιών περιπλέκει τα πράγματα για την κυβέρνηση και περιορίζει -αν δεν εξαλείφει πλήρως- τη δυνατότητα κάποια θέματα, όπως φορολογία αγροτών κ.ά., να μην προχωρήσουν σε αυτό τον κύκλο των διαπραγματεύσεων, ώστε να διευκολυνθεί πολιτικά η ίδια. Σε κάθε περίπτωση, όπως προκύπτει και από τις πρόσφατες δηλώσεις του κοινοτικού επιτρόπου Πιερ Μοσκοβισί, οι διαπραγματεύσεις θα είναι δύσκολες, θα απαιτήσουν χρόνο για να ολοκληρωθούν και δεν είναι εφικτό ένα happy end τις επόμενες εβδομάδες όπως προσδοκά η κυβέρνηση».

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: Να δοθεί μαζική εργατική-λαική απάντηση
“Με σύνθημα: «Το σχέδιο της κυβέρνησης δεν διορθώνεται, να αποσυρθεί», η μαζική συμμετοχή στην απεργία και τα απεργιακά συλλαλητήρια μπορεί να αποτελέσει παρακαταθήκη για τη συνέχεια. Δεν πρέπει να χαθεί ούτε λεπτό: Σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε γειτονιά, στα αγροτικά μπλόκα όπου κινητοποιείται η μικρομεσαία αγροτιά, στα σχολεία, στις σχολές, παντού πρέπει να πάει το κάλεσμα των σωματείων, των συλλόγων, το διεκδικητικό πλαίσιο των ταξικών και αγωνιστικών δυνάμεων”, γράφει η εφημερίδα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ: Περικοπές δαπανών αντί φόρων
Σύμφωνα με την εφημερίδα, «την ίδια δολοφονική για όλους μας οικονομική συνταγή, που θα κρατήσει την Ελλάδα καθηλωμένη στα Μνημόνια, την δυσπραγία και την επιτήρηση για πολλά χρόνια, ακολουθεί με αυτοκτονικό τρόπο η κυβέρνηση, καθώς συνεχίζει να μην αγγίζει -και να μεγεθύνει κιόλας- τον δημόσιο τομέα, «πνίγοντας» διαρκώς τον ιδιωτικό. Δηλαδή, επιβαρύνοντας τον μόνο τομέα της οικονομίας που μπορεί να δημιουργήσει θέσεις εργασίας, να αυξήσει τα δημόσια έσοδα και να επαναφέρει την Ελλάδα σε ρυθμούς ανάπτυξης, ευημερίας και ανεξαρτησίας».

ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: Ο Τσίπρας όμηρος του Αλέξη
Όπως τονίζει η εφημερίδα «με διάθεση για «σκληρό ροκ» και περικοπές στις συντάξεις κατεβαίνουν στην Αθήνα οι επικεφαλής του κουαρτέτου (EE - ΕΚΤ ΔΝΤ- ESM). Στόχος τους είναι να «πέσουν υπογραφές» στο τελευταίο πακέτο λιτότητας που θα ολοκληρώσει τη δημοσιονομική προσαρμογή που άρχισε το 2010 και θα ανοίξει τον δρόμο για την έξοδο της Ελλάδας από την εποχή των μνημονίων».

ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: 35 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κόντρα στο αγροτικό!
Σύμφωνα με την εφημερίδα «στους 35 περίπου ανέρχονται οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που εκλέγονται στην επαρχία, οι οποίοι τις δύο τελευταίες εβδομάδες είχαν πολλές δυσκολίες για να πάνε στην εκλογική τους περιφέρεια και όσοι πήγαν τα άκουσαν άγρια. Κάποιοι, μάλιστα, για να φθάσουν από τη Θεσσαλία στη Αθήνα έπρεπε να πάνε μέσω... Κορινθιακού Κόλπου και έκαναν δέκα ώρες! Είναι όλοι τους αρκετά προβληματισμένοι και ανήσυχοι».

ΤΟ ΧΩΝΙ: Μούχλες ΝΔ-ΠΑΣΟΚ τα δίνουν όλα για τους καναλάρχες!
Η εφημερίδα ισχυρίζεται ότι «όλο το μουχλιασμένο κουβάρι ξετυλίγεται μπροστά στον ελληνικό λαό. Από τον πρώτο μέχρι και τον τελευταίο φρουρό της διαπλοκής, ΟΛΟΙ μαζί κάνουν τα μύρια όσα, προκειμένου να μπλοκάρουν το διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες».

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: “Όπλο” η νανοϊατρική κατά του καρκίνου
Σύμφωνα με την εφημερίδα «νέες προοπτικές στο χώρο της Υγείας ανοίγει η νανοϊατρική, καθώς προσφέρει νέα εργαλεία για διάγνωση και θεραπεία, βελτιωμένη ακρίβεια στην απεικόνιση και ανίχνευση βλαβών σε πιο πρώιμο στάδιο σε σχέση με τις συμβατικές μεθόδους, στοχευμένη θεραπεία, αποτελεσματικότερη αξιολόγηση του θεραπευτικού αποτελέσματος, καθώς και χρήση λιγότερο επεμβατικών τεχνικών. Κυρίως ο τομέας της ογκολογίας, έχει να επωφεληθεί τα μέγιστα από την ανάπτυξη της νανοϊατρικής, με την εισαγωγή εξατομικευμένων προσεγγίσεων στοχευμένης διάγνωσης και θεραπείας για όλους του τύπους καρκίνου».


REAL NEWS: Ωρα μηδέν για τη χώρα και την κυβέρνηση

Η εφημερίδα επισημαίνει: «όλα κρίνονται μέσα στους επόμενους δύο μήνες". Η εφημερίδα αναφέρεται στα "ανοικτά μέτωπα των επόμενων 60 ημερών».